Președintele Braziliei și-a nuanțat declarația pe tema războiului din Ucraina după întâlnirea cu Iohannis: "Guvernul meu condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei"

Președintele Braziliei și-a nuanțat declarația pe tema războiului din Ucraina după întâlnirea cu Iohannis: "Guvernul meu condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei"

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat, marţi, că Guvernul său condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a arătat că susţine o soluţie politică negociată cu privire la războiul din această ţară.

FOTO EPA EFE

"În timp ce Guvernul meu condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, suntem în favoarea unei soluţii politice negociate pentru conflict. Am vorbit despre preocuparea noastră cu privire la efectele războiului care extrapolează continentul european. Am reiterat preocuparea mea asupra consecinţelor globale ale conflictului, mai ales în materie de securitate alimentară, economică şi energetică în special asupra regiunilor cele mai sărace ale planetei. Trebuie să creăm urgent un grup de ţări care să se aşeze la masă şi care să discute cu Rusia ca să găsim pacea", a afirmat Luiz Inacio Lula da Silva la dejunul de lucru cu preşedintele Klaus Iohannis.

Luiz Inacio Lula da Silva a susţinut că, pe lângă relaţiile politice şi comerciale, Brazilia şi România sunt unite de importante relaţii umane, precizând că în Brazilia sunt peste 40.000 de cetăţeni de origine română care ajută în dezvoltarea ţării.

"Putem să încurajăm schimbul de produse de apărare, cu posibilităţi reale de cooperare în cercetarea ştiinţifică şi de a deschide căi de comunicare cu sectorul aeronautic al României", a afirmat preşedintele Braziliei.

El a pledat şi pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

"România dispune de cele mai mari suprafeţe de pădure din Europa şi de aceea trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice rapide", a spus Luiz Inacio Lula da Silva.

El i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru vizita în Brazilia, prima din turneul în America Latină.

Preşedintele brazilian a propus un toast pentru relaţia de prietenie dintre Brazilia şi România.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează până pe 26 aprilie un turneu în America Latină. Miercuri, în a doua zi a vizitei oficiale în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani, el se va întâlni cu autorităţile locale din Rio de Janeiro.

După Brazilia, următoarele etape ale turneului sud-american efectuat de şeful statului sunt vizitele oficiale în Republica Chile şi în Republica Argentina, primele de acest nivel în ultimii zece ani, respectiv în ultimii 30 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale