Președintele CCI București, Sorin Petre Dimitriu, la DNA; ar fi suspect într-un dosar cu fonduri europene (surse)

Președintele CCI București, Sorin Petre Dimitriu, la DNA; ar fi suspect într-un dosar cu fonduri europene (surse)

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Sorin-Petre Dimitriu, este urmărit penal de procurorii DNA pentru că a atestat, în mod nereal, că instituția pe care o conducea îndeplinea condițiile cerute de legislația Uniunii Europene pentru a putea obține fonduri nerambursabile.

El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, și schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, ambele în formă continuată.

În dosar, mai sunt urmăriți penal pentru fapte similare: Nicolae Vasile, vicepreședinte CCIB la data faptei, Laurenția Vasilescu, director economic al CCIB la data faptei, Gabriel-Dan Mihuț, director general în CCIB la data faptei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în contextul implementării a trei proiecte finanțate din fonduri europene, în 2009, Dimitriu, în calitate de președinte, a atestat, în mod nereal, că instituția pe care o conducea îndeplinea condițiile cerute de legislația Uniunii Europene pentru a putea obține fonduri nerambursabile.

"În realitate, CCIB se afla într-o situație de excludere, deoarece înregistra obligații restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenții civile, etc.. Acționând în această manieră, instituția condusă de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei", susțin procurorii.

DNA menționează că, în aceeași perioadă, președintele CCIB, beneficiind de ajutorul suspecților Mihuț și Vasilescu, a schimbat destinația sumei totale de aproximativ 289.000 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferați în contul curent al instituției pe care o conducea și folosită ulterior pentru derularea activității curente, în loc să fie folosiți la finanțarea proiectelor cărora le fuseseră destinați.

"În august 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului Vasile, asemănătoare cu cea a suspectului Dimitriu, CCIB, deși avea obligații restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obținut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanțat din fonduri nerambursabile. Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei", au constatat anchetatorii.

Celor patru li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

DNA precizează că, la 1 octombrie 2014, inculpații Dimitriu, Vasilescu și Mihuț, în aceleași calități, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Departamentului de Luptă Antifraudă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?