Președintele ceh criticat pentru anularea decorării unui supraviețuitor al Holocaustului

Președintele ceh, Milos Zeman, a fost aspru criticat sâmbătă în urma deciziei sale de a nu înmâna o decorație unui supraviețuitor al Holocaustului, în timp ce nepotul acestuia, ministrul culturii, a afimat că hotărârea șefului statului a fost provocată de recenta sa întâlnire cu Dalai Lama, transmite AFP.

"Președintele ar trebui să se comporte ca un om de stat și să îi înmâneze decorația lui George Brady. În caz contrar, Ziua națională de la 28 octombrie va fi numai un festival al micimii (sufletești a) Castelului (sediul președinției)", a afirmat premierul Bohuslav Sobotka pe contul său de Twitter.

Ministrul culturii, Daniel Herman, nepot al lui George Brady, a declarat vineri la postul național de televiziune că "președintele Milos Zeman mi-a spus personal că, dacă voi avea vreo întrevedere cu Dalai Lama, unchiul meu va fi eliminat de pe lista laureaților. Mi-a spus acest lucru la ambasada Slovaciei, îm prezența martorilor".

Șefii celor două Camere ale parlamentului de la Praga, Jan Hamacek și Milan Stech, social-democrați ca și Bohuslav Sobotka, l-au invitat pe Milos Zeman, cunoscut pentru orientarea sa prorusă și prochineză, să ofere explicații în legătură cu scandalul.

Lideri ai opoziției împreună cu eminente personalități publice, printre care preotul catolic și teolog Tomas Halik, laureat al Premiului Templeton, au lansat un apel al boicotarea ceremoniei oficiale de la 28 octombrie și organizarea unei manifestații alternative.

George Brady, un supraviețuitor de la Auschwitz în vârstă de 88 de ani care trăiește în Canada de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a dezvăluit vineri că președinția cehă l-a contactat la jumătatea lunii octombrie pentru a-l anunța că este printre cei decorați.

"Astăzi, am aflat că președintele a anulat" decorarea lui, a declarat el vineri. Bohuslav Sobotka, care a contrasemnat lista laureaților, a confirmat că George Brady nu figurează printre aceștia.

Milos Zeman s-a grăbit în cursul săptămânii să dea asigurări Beijingului în legătură cu bunele relații dintre cele două țări, la o zi după participarea liderului spiritual tibetan la un forum la Praga.

George Brady și-a pierdut familia în Holocaust. Viața surorii sale, ucisă la Auschwitz la vârsta de 13 ani, a fost povestită în romanul "Valiza lui Hana: O poveste adevărată" al jurnalistei canadiene Karen Levine, care a cunoscut un real succes.

George Brady scrie cărți și ține conferințe în lumea întreagă pentru a vorbi despre ororile regimului nazist.

"Lista personalităților care vor primi decorația de stat este secretă până la 28 octombrie", a declarat sâmbătă la rândul său purtătorul de cuvânt al președintelui ceh, Jiri Ovcacek.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

3 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata