Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Președintele Chinei consideră Serbia piesa principală a noului "Drum al Mătăsii"

Serbia ar putea juca un rol semnificativ în ambițiosul plan al Chinei privind crearea unui nou "Drum al Mătăsii", menit să consolideze legăturile economiei chineze cu Europa, Asia și Africa, a declarat duminică la Belgrad președintele chinez, Xi Jinping, transmite agenția Reuters.

În timpul vizitei efectuate Serbia, delegația condusă de șeful statului chinez a semnat peste 20 de acorduri economice, care privesc mai ales sectorul infrastructurii și cel financiar.

Inițiativa chineză intitulată 'One Belt, One Road' — destinată inițierii de noi legături comerciale pentru companiile chineze — are în vedere crearea unui nou Drum al Mătăsii, care ar porni din vestul Chinei și ar merge înspre Asia Centrală și apoi către Europa prin Balcani, aceasta din urmă fiind o regiune care dorește să atragă investiții chineze.

'Dezvoltăm proiectul One Belt, One Road (...) Prin poziția și avantajele ei, Serbia va juca un rol semnificativ' în acest proiect, a declarat președintele Jinping în timpul vizitei la o uzină metalurgică sârbească. Această uzină a fost cumpărată de o societate chineză, achiziție despre care companii europene din același sector s-au plâns că ar fi un caz de concurență neloială prin ajutoare de stat, Serbia fiind stat candidat la Uniunea Europeană.

Șeful statului chinez a mai spus despre relațiile dezvoltate cu Serbia că 'această cooperare trebuie să fie un exemplu de cooperare a Chinei și cu alte țări din sudul și estul Europei'.

La rândul său, șeful executivului de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a anunțat că Serbia poartă negocieri cu China pentru crearea unei zone de comerț liber la Smederevo, un oraș aflat pe malul Dunării și situat la mică distanță de capitala sârbă. Premierul sârb a invitat de asemenea companiile chineze să investească în societăți sârbe din sectoarele petrochimic și al prelucrării cuprului, aflate în prezent în dificultate.

După ce Serbia și China au semnat un acord de parteneriat strategic în anul 2009, companiile chineze au investit în Serbia peste un miliard de dolari, sectoarele prioritare fiind infrastructura și energia.

Vizita lui Xi Jinping a fost prima a unui președinte chinez la Belgrad după mai mult de 30 de ani. După plecarea de la Belgrad, el se va deplasa în Polonia, apoi în Uzbekistan, unde va participa la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

3 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri