Preşedintele Chinei vrea mai multă ideologie în şcoli, la 30 de ani după manifestaţiile din Tiananmen

Preşedintele Chinei vrea mai multă ideologie în şcoli, la 30 de ani după manifestaţiile din Tiananmen

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat pentru întărirea educaţiei ideologice în şcoli, informează marţi un post de televiziune oficial din China, la câteva luni după data sensibilă a celei de-a 30-a aniversări a manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen, transmite AFP.

După instalarea sa la putere, în 2012, preşedintele Xi a întărit în mod considerabil dominaţia Partidului Comunist asupra societăţii, cerându-i acesteia din urmă o loialitate totală şi sufocând orice voce discordantă ce ar putea să-i ameninţe legitimitatea, notează France Presse.

Xi Jinping a ordonat luni, în faţa unei adunări de profesori, "întărirea învăţământului teoretic, ameliorarea eficacităţii învăţământului ideologic şi politic (...) şi integrarea valorilor fundamentale ale socialismului în ansamblul procesului de educare", potrivit declaraţiilor sale difuzate de televiziunea de stat CCTV. "Trebuie să promovăm ideologia pentru a putea contracara tot felul de idei eronate", a explicat preşedintele în timpul unei reuniuni organizate la Beijing.

Această nouă tentativă de întărire a educaţiei ideologice are loc pe fondul campaniei lansate de puterea de la Beijing împotriva "influenţelor occidentale". Ea se înscrie în dorinţa lui Xi Jinping de a promova "visul chinez", fondat pe o identitate naţională care îi este proprie.

"Ideologia are un rol de neînlocuit şi profesorii au o enormă responsabilitate", a declarat preşedintele chinez, citat de CCTV.

Partidul Comunist este foarte vigilent şi îşi extinde controlul asupra instituţiilor de învăţământ odată cu apropierea celei de-a 30-a aniversări a manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen din Beijing, care au început în universităţi.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, după o lungă mobilizare care cerea reforme democratice şi stoparea corupţiei, soldaţi şi blindate au deschis focul asupra manifestanţilor în centrul capitalei chineze. Această sângeroasă reprimare a făcut, potrivit estimărilor, mai multe sute sau chiar mii de morţi. Chiar şi astăzi evenimentul rămâne un tabu în China populară, fiind interzisă menţionarea lui în manualele şcolare şi pe reţelele sociale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”