Președintele Chinei, Xi Jinping, a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la începutul războiului

Președintele Chinei, Xi Jinping, a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la începutul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a avut o conversație „lungă și semnificativă” cu liderul chinez Xi Jinping, care a spus că „discuțiile și negocierea” sunt „singura cale de ieșire” din război. China va trimite o delegație în Ucraina pentru a căuta o „rezolvare politică”.

Xi Jinping, președintele Chinei Foto EPA EFE

Președintele chinez Xi Jinping a vorbit miercuri la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au anunțat Beijingul și Kievul, primul apel între cei doi lideri de la începutul invaziei Rusiei.

„Am avut o conversație telefonică lungă și semnificativă cu președintele Xi Jinping”, a scris Zelenski pe Twitter . „Cred că acest apel, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, a precizat el. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhi Nikiforov, a declarat pe Facebook că cei doi au avut „o conversație telefonică de aproape o oră”.

Hua Chunying, purtătoare de cuvând a ministerului de externe de la Beijing a postat pe Twitter poziția detaliată a țării sale, după convorbirea dintre liderul chinez și cel ucrainean.

„China va trimite reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice în Ucraina și în alte țări pentru a avea o comunicare aprofundată cu toate părțile privind soluționarea politică a crizei ucrainene. China a furnizat mai multe loturi de asistență umanitară Ucrainei și va continua să ofere ajutor în măsura posibilităților sale.

Având în vedere că ideile și vocile raționale sunt acum în ascensiune, este important să profităm de această oportunitate și să creăm condiții favorabile pentru soluționarea politică a crizei. Se speră că toate părțile vor reflecta serios asupra crizei ucrainene și vor explora împreună modalități de a aduce pace și stabilitate durabilă în Europa prin dialog. China nu a creat criza ucraineană și nici nu este parte a crizei. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de țară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, nu va pune ulei pe foc și cu atât mai puțin nu va exploata situația în interes propriu. Tot ceea ce face China este corect. Dialogul și negocierea sunt singura cale viabilă de urmat,” se arată în declarația MAE chinez.

Moscova a acuzat miercuri Kievul că a subminat orice tentativă de pace după convorbirea celor doi lideri. „Autoritățile ucrainene și îngrijitorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a strica orice inițiativă de pace”, a spus ministerul rus de externe, menționând „pregătirea părții chineze de a depune eforturi pentru a stabili un proces de negociere”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro