Preşedintele chinez Xi Jinping avertizează că Beijingul se va confrunta cu 'o perioadă de schimbare turbulentă' pe fondul riscurilor externe

Preşedintele chinez Xi Jinping avertizează că Beijingul se va confrunta cu 'o perioadă de schimbare turbulentă' pe fondul riscurilor externe

Preşedintele chinez Xi Jinping a atras atenţia că ţara sa, a doua economie a lumii, se va confrunta cu o perioadă de "schimbare turbulentă" şi că amplificarea riscului pe pieţele externe necesită o mai mare concentrare a decidenţilor politici asupra cererii interne pentru a stimula creşterea, relatează Reuters.

Prezidând luni un seminar cu un grup de consilieri şi economişti de stat, Xi Jinping a discutat direcţiile economice pe termen mediu şi lung ale Chinei în pregătirea celui de-al 14-lea Plan pe cinci ani.

Planul economic pe următorii cinci ani ar urma să fie prezentat la adunarea anuală a parlamentului în 2021, iar preşedintele chinez a spus că Beijingul trebuie să fie pregătit pentru "o perioadă de schimbare turbulentă", în contexul în care pandemia de coronavirus a accelerat protecţionismul, a afectat economia mondială şi a perturbat lanţurile de alimentare.

"În perioada următoare, ne vom confrunta tot mai mult cu un vânt potrivnic în mediul extern şi trebuie să fim pregătiţi să ne ocupăm de o serie de noi riscuri şi provocări", a spus el, conform unor comentarii transmise luni noapte de agenţia oficială de presă chineză Xinhua.

Xi Jinping a declarat că piaţa internă "va domina ciclul economic naţional" în viitor, dar a promis că va deschide mai mult economia Chinei.

Deşi nu a făcut referire directă la amplificarea tensiunilor SUA-China, el a semnalat disponibilitatea Beijingului de a colabora cu Washingtonul.

"Trebuie să cooperăm activ cu toate ţările, regiunile şi companiile care sunt dispuse să coopereze cu noi, inclusiv state, localităţi şi companii din SUA", a spus Xi Jinping.

El a evidenţiat de asemenea importanţa inovaţiei tehnologice, adăugând, fără a oferi detalii, că ţara "trebuie să facă progrese în privinţa unor tehnologii esenţiale cât mai curând posibil".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

5 Așa arată decăderea unei dive...