Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, recunoaște că nu are nici acum un smartphone

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, recunoaște că nu are nici acum un smartphone

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a mărturisit, în timpul lansării, vineri, a președinției estoniene a UE care și-a făcut din digitalizare o prioritate, că în continuare nu are un "smartphone", informează AFP.

Susținând la Tallinn o conferință de presă alături de premierul estonian Juri Ratas, luxemburghezul a declarat: "Nu ar trebui să o spun, dar o voi spune totuși că nu am nici acum un 'smartphone'. În consecință, nu aș putea deveni premier al Estoniei, ar fi total imposibil". "Juri știe acest lucru și de aceea mi-a trimis, ca în secolul al XIX-lea, o carte poștală pentru a mă invita la Tallinn", a continuat Juncker. Potrivit surselor europene, el folosește un model vechi de telefon mobil al companiei finlandeze Nokia.

Fostă republică sovietică și membră a UE după extinderea din 2004, Estonia va asigura în al doilea semestru președinția Consiliului UE, pentru prima dată în istoria sa, înlocuind Marea Britanie ca urmare a Brexit-ului.

Această republică baltică este una dintre cele mai digitalizate dintre țările membre ale UE, folosind inclusiv votul electronic.

"Fără a fi un specialist, știu că viitorul nostru presupune digitalizare", a spus Juncker.

În discursul său de introducere, Ratas a declarat că una dintre cele patru priorități ale Estoniei pentru președinția UE este dezvoltarea digitalizării.

În acest sens, Estonia vrea să facă din libera circulație a datelor în UE a cincea libertate fundamentală a Uniunii. Cele patru libertăți fundamentale ale UE, garantate de piața unică, sunt în prezent libera circulație a bunurilor, capitalurilor, serviciilor și persoanelor.

După valul de atacuri cibernetice care s-a răspândit săptămâna aceasta din Ucraina în mai multe țări, securitatea cibernetică este de asemenea o prioritate, a subliniat Juncker.

"Succesul pieței digitale unice va depinde de încrederea europenilor. De aceea sper că veți putea împărtăși experiența voastră în materie de securitate", a adăugat el.

Estonia, victima unui atac cibernetic de mare anvergură în 2007 atribuit Rusiei, găzduiește de asemenea un centru pentru apărare cibernetică al NATO la Tallinn.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

2 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

3 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

4 Așa o fi?

5 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!