Președintele Croației: „Crimeea nu va mai face parte niciodată din Ucraina”

Președintele Croației: „Crimeea nu va mai face parte niciodată din Ucraina”

Zoran Milanovic, președintele croat, a făcut o declarație controversată prin care se poziționează, din nou, împotriva Occidentului. Declarația vine după ce în decembrie anul trecut, legiuitorii croați au refuzat să se alăture unei misiuni a UE în sprijinul Ucrainei.

Zoran Milanovic FOTO EPA-EFE

Președintele croat s-a poziționat din nou împotriva Occdentului, mărind diviziunile deja profunde dintre el și premierul Andrej Plenkovic, declarând că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, nu va mai face parte niciodată din Ucraina. El a făcut, de altfel o serie de noi declarații în care a detaliat obiecția sa față de trimiterea de sprijin militar Kievului din partea Zagrebului, potrivit Libertatea.

Milanovic a declarat că nu dorește ca țara sa, cel mai nou stat membru al UE, să se confrunte cu ceea ce el a numit „consecințe potențial dezastruoase” din cauza războiului din Ucraina, care durează deja de 11 luni.

De asemenea, președintele croat le-a mai spus reporterilor că ceea ce face Occidentul în legătură cu Ucraina „este profund imoral, deoarece nu există nicio soluție (la război, n.r.)”. Delcarația a fost făcută în timpul unei vizite la cazărmile militare din orașul Petrinja, din estul țării și s-a referit la sprijinul militar acordat Kievului de către țările din Vest.

Politică antieuropeană

El a adăugat că trimiterea tancurilor germane în Ucraina nu va face decât să ducă Rusia mai aproape de China. „Este clar că Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina”, a adăugat Milanovic.

Volodimir Zelenski a promis să restabilească controlul ucrainean asupra Crimeei, peninsulă confiscată și anexată de Rusia în 2014, într-o mișcare nerecunoscută de comunitatea internațională. Moscova susține că referendumul organizat după ce forțele ruse au cucerit peninsula a arătat că locuitorii din Crimeea doresc cu adevărat să facă parte din Rusia. Nici referendumul nu a fost recunoscut de majoritatea țărilor.

Milanovic, fost premier croat din partea Partidului Social-Democrat (SDP), a îmbrățișat o poziție antieuropeană de când a preluat funcția de președinte, în mare parte ceremonială, aliniindu-și politicile cu cele ale premierului ungar Viktor Orban și ale liderului secesionist sârb bosniac Milorad Dodik.

El a mai declarat recent că trimiterea tancurilor occidentale în Ucraina nu va face decât să prelungească războiul acestei ţări cu Rusia, iar dacă Washingtonul şi Moscova nu ajung la un acord, atunci va începe al treilea război mondial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...