Preşedintele Donald Trump nu fusese informat despre arestarea responsabilei Huawei (consilier)

Preşedintele Donald Trump nu fusese informat despre arestarea responsabilei Huawei (consilier)

Consilierul economic al Casei Albe a afirmat - duminică - că Donald Trump nu fusese informat despre arestarea directorului financiar al gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei în momentul în care lua masa cu omologul său chinez Xi Jinping săptămâna trecută, potrivit France Presse.

Preşedintele "nu ştia şi nu a avut vreo reacţie după" când a aflat, a insistat Larry Kudlow la canalul Fox News, în timp ce informaţii contradictorii circulaseră pe acest subiect în cursul săptămânii.

În faţa jurnalistului care evoca informaţii de presă relatând despre un preşedinte "livid", Larry Kudlow a declarat că acesta "nu ştia. O spun fără echivoc. El a aflat mult mai târziu".

Meng Wanzhou, 46 de ani, a fost arestată la Vancouver, în Canada, la cererea justiţiei americane. Ea este suspectată că ar fi minţit mai multe bănci cu privire la o filială a Huawei cu scopul de a putea accede la piaţa iraniană între 2009 şi 2014, încălcând sancţiuni americane.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, declarase iniţial la postul de radio NPR că administraţia americană fusese avertizată despre această arestare, survenită în aceeaşi zi în care preşedintele Donald Trump lua masa împreună cu omologul său chinez Xi Jinping. Dar un purtător de cuvânt al lui John Bolton a contrazis ulterior această afirmaţie, potrivit canalului CBS.

Anunţul privind arestarea dnei Meng a provocat indignarea autorităţilor chineze, care cer repunerea sa în libertate.

Acest caz ar putea complica negocierile comerciale între Washington şi Beijing în timp ce întâlnirea de la 1 decembrie la Buenos Aires, în marja summitului G20, între preşedinţii american şi chinez se încheiase prin anunţarea unui armistiţiu în războiul comercial sino-american.

Vineri, Donald Trump a asigurat că discuţiile comerciale cu China "se desfăşoară foarte bine". Iar Larry Kudlow a spus că "se îndoieşte" că acest caz va avea un impact asupra negocierilor comerciale, în cursul unui interviu acordat CNBC. AGERPRES/ (AS-editor: Lilia Traci, editor online: Alexandru Cojocaru)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

3 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu