Președintele Donald Trump va anunța marți candidatul său la Curtea Supremă

Președintele Donald Trump va anunța marți candidatul său la Curtea Supremă

Președintele american, Donald Trump, a informat luni pe Twitter că va anunța marți numele candidatului său pentru ocuparea celui de-al nouălea post de magistrat la Curtea Supremă, o decizie crucială care și-ar putea pune amprenta pe felul cum va arăta America în următoarele decenii, relatează AFP.

"Am luat o decizie cu privire la persoana pe care o voi numi la Curtea Supremă a Statelor Unite", a scris pe Twitter președintele republican. "Anunțul va fi făcut în direct marți la ora 20:00 locală (01:00 GMT miercuri)" a adăugat el. Inițial era prevăzut ca Trump să facă anunțul joi.

Însărcinată să decidă în dosare ultrasensibile, precum avortul sau portul de armă, cea mai înaltă instanță judiciară a Statelor Unite funcționează de aproape un an cu patru judecători conservatori și patru magistrați progresiști. O egalitate teoretică, notează AFP, care amenință să blocheze orice decizie importantă, după decesul, în februarie 2016, a judecătorului conservator Antonin Scalia.

Predecesorul democrat al lui Donald Trump, Barack Obama, îl propusese pentru Curtea Supremă, din martie anul trecut, pe magistratul Merrick Garland, dar Senatul, dominat de republicani, a refuzat nu numai să-l numească, ci chiar și audierea acestuia.

Judecătorii Curții Supreme a SUA sunt numiți pe viață de către președinte. Ei trebuie să fie confirmați prin vot de Senat.

În noiembrie, la scurt timp după ce a fost ales președinte, Donald Trump a declarat, într-un interviu difuzat de CBS, că vrea să numească la Curtea Supremă judecători împotriva avortului și favorabili liberei dețineri a armelor de foc.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale