Preşedintele Erdogan a dat asigurări că Arabia Saudită cooperează în cazul dispariţiei jurnalistului Khashoggi (Pompeo)

Preşedintele Erdogan a dat asigurări că Arabia Saudită cooperează în cazul dispariţiei jurnalistului Khashoggi (Pompeo)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a dat asigurări, în timpul discuţiilor pe care le-au avut miercuri la Ankara, că oficialii saudiţi cooperează în ancheta turcă în legătură cu dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, relatează Reuters.

'Erdogan a transmis clar că Riadul cooperează în ancheta desfăşurată de Turcia şi că Ankara va împărtăşi informaţiile pe care le primeşte de la saudiţi', a declarat Mike Pompeo la bordul avionului după plecarea sa din Turcia.

'Au existat câteva întârzieri, însă ei (oficialii turci) păreau destul de încrezători că saudiţii le vor permite să facă lucrurile necesare pentru a realiza o anchetă completă' în acest caz, a spus el.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a discutat miercuri cu oficiali turci la Ankara cu privire la cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, dispărut în urmă cu două săptămâni în timp ce se afla în consulatul saudit din Istanbul, unde venise pentru că avea nevoie de documente pentru viitoarea sa căsătorie.

Sosit miercuri dimineaţă din Arabia Saudită, Pompeo s-a întâlnit pe aeroportul din Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care, la fel ca Washingtonul, s-a abţinut să incrimineze în mod deschis Riadul. Secretarul de stat american s-a întâlnit apoi cu omologul său turc, Mevlüt Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei americane a plecat de la Ankara fără să facă declaraţii presei.

Această vizită a intervenit în momentul în care presa turcă a publicat dezvăluiri incriminatoare pentru Riad, potrivit cărora Jamal Khashoggi a fost torturat şi ucis la consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie. Ziarul turc Yeni Safak, care susţine că se bazează pe înregistrări sonore făcute în interiorul consulatului, a informat miercuri că jurnalistul a fost torturat înainte de a fi 'decapitat' de agenţi saudiţi.

Înainte de a pleca din Riad către Turcia, Mike Pompeo a declarat că Arabia Saudită s-a angajat să efectueze o investigaţie completă asupra dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că nimeni nu va fi exceptat de la anchetă.

În Arabia Saudită, Mike Pompeo s-a întâlnit marţi cu regele Salman, cu prinţul moştenitor şi ministrul de externe.

Anterior, preşedintele Donald Trump a afirmat că nu va acuza Riadul până când vinovăţia acestuia nu va fi dovedită, dar congresmenii americani au arătat cu degetul spre conducerea saudită, supusă unei presiuni tot mai mari din partea Occidentului pentru a furniza răspunsuri.

În ceea ce priveşte cazul pastorului american Andrew Brunson, Mike Pompeo a sugerat miercuri că Washingtonul ar putea ridica anumite sancţiuni împotriva Turciei după eliberarea acestuia.

'Anumite sancţiuni (...) au fost direct legate de pastorul Brunson, deci este logic să fie ridicate. Vom avea o decizie în curând în legătură cu această chestiune', le-a spus Pompeo jurnaliştilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...