Președintele filipinez Duterte face apel la sprijinul Chinei împotriva pirateriei

Președintele filipinez Duterte face apel la sprijinul Chinei împotriva pirateriei

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a făcut apel marți la sprijinul Chinei pentru patrule maritime împotriva actelor de piraterie ale grupărilor islamiste în sudul arhipelagului, relatează AFP.

Duterte a invocat precedentul din 2009, când China a trimis nave militare în Golful Aden, pentru a-și proteja flota comercială de pirații somalezi.

AFP observă că prin cererea de asistență din partea Beijingului, Filipinele își reconfirmă reorientarea politicii externe în sensul îndepărtării față de aliatul tradițional, Statele Unite.

"Am întrebat China dacă poate trimite patrule în apele internaționale, fără a intra neapărat în apele teritoriale" ale țărilor din zonă, a explicat președintele filipinez. "Navele gri sunt într-adevăr necesare", a adăugat el, referindu-se evident la marina militară.

Manila acuză regulat grupări islamiste că încearcă să înființeze un "stat" în sudul Filipinelor, după modelul califatului organizației Statul Islamic (SI) din Siria și Irak.

Confruntate cu tot mai multe răpiri în regiune, Filipinele, Malaezia și Indonezia și-au intensificat cooperarea militară. Premierul malaezian Najib Razak a anunțat recent că Rodrigo Duterte a acceptat recent ca forțele navale indoneziene și malaeziene să urmărească presupușii pirați în apele teritoriale filipineze.

Biroul Maritim Internațional (BMI) a anunțat în ianuarie că răpirile pe mare au atins în 2016 un maxim al ultimilor zece ani, iar apele din sudul Filipinelor sunt tot mai periculoase. BMI a recomandat armatorilor să evite Marea Sulu, prin ocolire la vest de insula Borneo.

Cel mai important grup de islamiști care acționează în regiune este Abu Sayyaf, care a depus un jurământ față de SI și s-a specializat în răpiri cu scopul de a obține recompense.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”