Președintele german ar renunța la un al doilea mandat, potrivit presei

Președintele german ar renunța la un al doilea mandat, potrivit presei

Cotidianul german Bild afirmă în ediția sa de sâmbătă că președintele Joachim Gauck, în funcție din 2012, va anunța marți că renunță la un al doilea mandat în 2017, ceea ce ar reprezinta o problemă pentru cancelarul Angela Merkel înainte de alegerile legislative prevăzute pentru anul viitor, relatează AFP.

Publicația, care nu citează sursele sale, precizează că președintele, în vârstă de 75 de ani, care are un rol simbolic de autoritate morală, îi va aduce la cunoștință dnei Merkel decizia sa luni seara, după care o va face publică marți.

''Nu comentăm speculațiile'' din presă, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a președinției.

Partenera de viață a lui Gauck, Daniela Schadt, ar fi cea care l-ar fi sfătuit pe președinte să renunțe, îndeosebi din motive de vârstă și de sănătate, la un al doilea mandat, potrivit Bild.

Plecarea din funcție a lui Gauck ar antrena tratative politice complicate pentru a găsi un succesor al președintelui susceptibil să obțină în februarie sprijinul Adunării Federale, care reunește deputați ai Bundestagului (camera inferioară) și reprezentanți ai landurilor. Nici conservatorii dnei Merkel, nici partenerii săi social-democrați din guvernul de coaliție, dar rivali politici, și nici alte partide nu dispun de o majoritate suficientă. Or, acest vot ar interveni cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc la sfârșitul lui 2017. Cancelarul Merkel nu a indicat încă dacă vizează un al patrulea mandat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși