Preşedintele german şi omologul său ucrainean au rezolvat disputa provocată de refuzul vizitei lui Steinmeier la Kiev

Preşedintele german şi omologul său ucrainean au rezolvat disputa provocată de refuzul vizitei lui Steinmeier la Kiev

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a discutat telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cei doi şefi de stat au rezolvat o dispută privind o vizită a primului la Kiev care fusese refuzată, a anunţat joi biroul prezidenţial de la Berlin, relatează dpa.

Steinmeier intenţiona să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu şefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a spus cu puţin timp înainte de plecare să nu mai vină.

Decizia Kievului a venit în contextul criticilor faţă de legăturile lui Steinmeier cu Rusia şi a eşecului său în perioada sa ca ministru de externe de a ţine cont de avertismentul statelor est-europene privind pericolul unei agresiuni ruse, notează dpa.

Steinmeier şi-a exprimat "solidaritatea, respectul şi sprijinul pentru lupta curajoasă a poporului ucrainean împotriva agresorului rus" în conversaţia cu Zelenski şi ambii şefi de stat au descris discuţia drept "foarte importantă" şi "foarte bună", a comunicat biroul prezidenţial.

Aceasta a adăugat că atât Steinmeier, cât şi cancelarul Olaf Scholz au fost invitaţi la Kiev.

Scholz, care a fost acuzat de Zelenski că nu face suficient pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei, a refuzat în mod repetat invitaţiile conducerii de la Kiev, afirmând că problema creată de vizita refuzată a lui Steinmeier îl împiedică să dea curs invitaţiei.

Această situaţie a creat o oportunitate pentru liderul conservator al opoziţiei Friedrich Merz, care a devenit în această săptămână primul politician german de prim-rang care s-a deplasat la Kiev.

Alţii, printre care ministrul de externe Annalena Baerbock şi preşedinta Bundestag, Bärbel Bas, şi-au anunţat de asemenea intenţia de a merge la Kiev.

O purtătoare de cuvânt a declarat pentru dpa joi că Bärbel Bas intenţionează să călătorească în Ucraina la invitaţia omologului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, pentru a discuta despre comemorarea comună a victimelor celui de Al Doilea Război Mondial.

În calitate de preşedintă a Budenstag, Bas deţine a doua cea mai importantă funcţie din Germania după Steinmeier. Comemorarea victimelor din Al Doilea Război Mondial are loc în Ucraina pe 8 mai. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia