Preşedintele Iohannis a sesizat la CCR legea privind suplimentele alimentare

Preşedintele Iohannis a sesizat la CCR legea privind suplimentele alimentare

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind suplimentele alimentare.

"Prin modul în care a fost adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine prevederilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 alin. (1) din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate", arată preşedintele Iohannis.

Actul normativ, care a fost transmis preşedintelui de Parlament în vederea promulgării pe 26 octombrie, stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare, şi în acest sens transpune mai multe directive europene.

Legea mai stabileşte Ministerul Sănătăţii ca autoritate competentă în domeniul suplimentelor alimentare pe bază de: vitamine; minerale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale; substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, altele decât vitamine şi minerale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, altele decât vitamine şi minerale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu extracte vegetale şi/sau animale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu extracte vegetale şi/sau animale, cu substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, cu plante şi/sau produse ale stupului. De asemenea, sunt reglementate condiţiile generale privind introducerea pe piaţă a suplimentelor alimentare, pe baza certificatului de notificare, în acord cu Regulamentul nr. 515/2019, precum şi modul de etichetare şi de efectuare a publicităţii suplimentelor alimentare.

Şeful statului precizează că Senatul a respins proiectul în 2012, iar Camera Deputaţilor l-a adoptat anul acesta cu un număr de 26 amendamente şi au fost transpuse în plus mai multe reglementări europene.

El indică faptul că forma iniţiatorului prevedea, în domeniul suplimentelor alimentare, o competenţă partajată a autorităţilor, între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia Naţională Anti-Doping, în funcţie de compoziţia de bază a acestor suplimente. Însă, conform formei adoptate de Camera decizională, Ministerul Sănătăţii este stabilit ca unică autoritate competentă în domeniul suplimentelor alimentare, atât în procedura de introducere pe piaţă, cât şi în cea de constatare a faptelor de încălcare a legii şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale.

Astfel, preşedintele Iohannis precizează că actul normativ nesocoteşte principiul constituţional în virtutea căruia o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament.

"Forma finală a legii, prin transpunerea unor noi acte normative europene şi prin stabilirea unei autorităţi competente unice în domeniul suplimentelor alimentare şi eliminarea unor autorităţi, precum Agenţia Naţională Anti-Doping ori Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din procedura de certificare a unor suplimente şi de control a respectării prevederilor legale, aspecte neavute în vedere de iniţiator, se îndepărtează în mod evident şi fără nicio justificare obiectivă de la scopul şi filosofia iniţiale ale legii", mai precizează el.

Şeful statului afirmă că modificările din Camera Deputaţilor sunt de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului, deoarece acestea reprezintă modificări de concepţie a reglementării, atât prin raportare la voinţa iniţiatorului, care a dorit instituirea unor competenţe partajate ale autorităţilor în ceea ce priveşte domeniul suplimentelor alimentare, cât şi prin raportare la actele normative europene transpuse.

Preşedintele Iohannis cere CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că Legea privind suplimentele alimentare este neconstituţională, în ansamblu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski