Președintele Iohannis se întâlnește luni cu secretarul general al NATO

Președintele Iohannis se întâlnește luni cu secretarul general al NATO

Președintele Klaus Iohannis îl primește, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, discuțiile urmând să vizeze viitorul summit al Alianței Nord-Atlantice și Flancul Estic.

 "Agenda întrevederii va include evaluarea concretă a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, din anul 2016, și la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum și pregătirea agendei și rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianței la mediul internațional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare și descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuțiilor", precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

După convorbiri, cei doi oficiali vor susține o declarație comună de presă.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, vor participa la deschiderea sesiunii plenare a celei de a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care va avea loc la Palatul Parlamentului.

Șeful statului va susține un discurs în plenul AP NATO.

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reunește membri ai parlamentelor din țările membre și partenere ale Alianței, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public și parlamentar în sprijinul politicilor Alianței. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euroatlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice, aducând un plus de transparență în viața politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască și să înțeleagă probleme actuale de importanță majoră și contribuie la promovarea unor poziții comune în rândul parlamentarilor membri.

Adunarea reunește 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de țări membre NATO, delegați din cele 12 țări asociate, din țările cu statut de membri asociați mediteraneeni și observatori parlamentari.

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general Jens Stoltenberg vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinațională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova.

"Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale țării noastre decis de șefii de stat și de guvern la Summitul NATO de la Varșovia în anul 2016 pentru întărirea securității în regiune. Conjugând efortul României, al aliaților și al NATO ca organizație, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianței Nord-Atlantice — solidaritatea și unitatea", subliniază Administrația Prezidențială. În aprilie, a fost declarată Capacitatea Operațională Inițială a MN BDE, cea finală fiind prevăzută pentru luna noiembrie 2018, iar ceremonia de activare drept Comandament Militar Internațional NATO a avut loc în iulie.

Cu prilejul vizitei la Craiova, cei doi înalți oficiali se vor întâlni și cu militarii polonezi desfășurați în România în Brigada Multinațională.

"Ca urmare a deciziei președinților României și Poloniei din marja Summitului de la Varșovia de anul trecut, cei doi aliați și parteneri strategici au luat decizia unei participări reciproce pe teritoriile lor, România desfășurând la rândul său o unitate militară în Polonia. Implementarea acestei decizii a celor doi președinți este o contribuție efectivă și concretă la asigurarea coeziunii de abordare a Flancului Estic al NATO", se mai arată în comunicat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

5 VIDEO De văzut!