Preşedintele Iranului a numit un general al Gardienilor Revoluţiei la conducerea Consiliului Suprem de Securitate

Preşedintele Iranului a numit un general al Gardienilor Revoluţiei la conducerea Consiliului Suprem de Securitate

Acesta îl înlocuiește pe Ali Shamkhani, care a fost vreme îndelungată în această funcţie şi care a contribuit la apropierea de ţările arabe din Golf.

Gardienii Revoluției

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a numit luni un general al Gardienilor Revoluţiei la conducerea Consiliului Suprem de Securitate Naţională, pentru a-l înlocui pe Ali Shamkhani, care a fost vreme îndelungată în această funcţie şi care a contribuit la apropierea de ţările arabe din Golf, informează AFP.

"Ali Akbar Ahmadian a fost numit secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională printr-un decret al preşedintelui", a anunţat site-ul preşedinţiei, scrie Agerpres.

Consiliul Suprem de Securitate Naţională este însărcinat să definească politicile de apărare şi de securitate ale Iranului, şi să apere interesele sale naţionale. Deciziile Consiliului trebuie să fie aprobate de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Ahmadian, care şi-a făcut studiile la Universitatea de apărare naţională, era până în prezent responsabil al centrului strategic al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

El era de asemenea membru al Consiliului de discernământ, organism însărcinat să-l consilieze pe ghidul suprem.

Generalul Ahmadian a mai fost comandant al marinei Gardienilor şi şeful Statului-Major interarme, potrivit site-ului preşedinţiei.

Ali Shamkhani, 67 de ani, a ocupat timp de zece ani postul de secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională şi a jucat un rol-cheie în recenta apropiere istorică dintre Iran şi Arabia Saudită.

Cele două puteri regionale rivale au încheiat în martie, cu medierea Chinei, un acord pentru restabilirea relaţiilor lor diplomatice, rupte în 2016.

Ali Shamkhani, care provine din minoritatea arabă din Iran şi care a fost de asemenea comandant al Gardienilor Revoluţiei , a contribuit la rândul său la aplanarea tensiunilor cu unele ţări din Golf.

El fusese numit în septembrie 2013 la conducerea Consiliului Suprem de Securitate Naţională, înlocuindu-l la acea dată pe ultraconservatorul Said Jalili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...