Preşedintele Iranului atenţionează că insultele la adresa profetului Mahomed ar putea incita la violenţă

Preşedintele Iranului atenţionează că insultele la adresa profetului Mahomed ar putea incita la violenţă

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a atenţionat miercuri că insultele la adresa profetului Mahomed ar putea incita la violenţă, o avertizare ce intervine după ce omologul său francez Emmanuel Macron a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profet, informează AFP.

"A-l insulta pe Profet nu înseamnă o faptă de eroism. Aceasta este imoral. Aceasta încurajează violenţa", a declarat Rouhani într-un discurs televizat în timpul reuniunii săptămânale a guvernului iranian. "Este surprinzător că aceasta vine de la cei care se laudă cu democraţia şi cultura lor, că într-un fel ei, chiar dacă fără intenţie, încurajează violenţa şi vărsarea de sânge", a continuat Rouhani.

În timpul festivităţii de omagiere a lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat pe 16 octombrie lângă Paris într-un atentat islamist după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, Emmanuel Macron a promis că Franţa nu va renunţa la astfel de caricaturi. "Samuel Paty a fost ucis pentru că islamiştii ne vor viitorul şi ei ştiu că, atâta vreme cât vor exista astfel de eroi din umbră, ei (islamiştii) nu-l vor avea niciodată", a subliniat Macron.

Aceste declaraţii au declanşat manifestaţii în numeroase ţări populate majoritar de musulmani, precum şi apeluri la boicotarea produselor franceze .

"Occidentul ar trebui să înţeleagă că (...) a-l insulta pe Profet înseamnă să-i insulţi pe toţi musulmanii, pe toţi profeţii, toate valorile umane şi să calci în picioare principiile de etică", a declarat Rouhani.

Potrivit preşedintelui iranian, "fiecare european are o datorie faţă de Profet, pentru că el este profesor al umanităţii".

De asemenea, Hassan Rouhani a cerut Occidentului "să înceteze să se amestece în treburile interne ale musulmanilor dacă vrea cu adevărat să ajungă la pace, egalitate, calm şi securitate în societăţile noastre actuale".

Teheranul l-a convocat pe numărul doi al ambasadei Franţei în Iran pentru a protesta împotriva "insistenţei" Parisului de a susţine caricaturile profetului Mahomed, a anunţat marţi Ministerul Afacerilor Externe iranian într-un comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia