Preşedintele Kazahstanului pregăteşte o reformă constituţională prin care să îşi restrângă atribuţiile

Preşedintele Kazahstanului pregăteşte o reformă constituţională prin care să îşi restrângă atribuţiile

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a propus reforme constituţionale prin care să îşi restrângă atribuţiile şi să transforme regimul "superprezidenţial" într-o republică prezidenţială cu puteri mai mari pentru parlament, transmite miercuri Reuters.

Tokaev a fost ales preşedinte în 2019, cu sprijinul predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, care a demisionat după trei decenii la putere, păstrându-şi însă până recent prerogative extinse.

Nazarbaev a renunţat la funcţia de şef al consiliului de securitate şi lider al partidului de guvernământ după revolta populară din ianuarie, iar rudele sale au pierdut o serie de funcţii influente în guvernul Kazahstanului şi în companiile de stat.

Săptămâna trecută, un nepot al fostului preşedinte a fost arestat în cadrul unei anchete pentru fraude, iar presa locală a relatat săptămâna aceasta despre reţinerea unui om de afaceri legat de familia lui Nazarbaev.

Adresându-se parlamentului, Tokaev a propus abrogarea unor modificări legale prin care Nazarbaev îşi consolidase puterea. Actualul şef al statului a cerut printre altele modificarea sistemului de alegeri parlamentare şi reînfiinţarea curţii constituţionale.

Preşedintele a mai anunţat că doreşte restabilirea a trei provincii care au fost unite cu altele în anii 1990, distanţarea de guvern a partidului aflat la putere şi reducerea numărului de deputaţi numiţi direct sau indirect de preşedinţie.

O altă reformă propusă ar facilita înregistrarea de noi partide politice prin reducerea numărului minim de membri necesar de la 20.000 la 5000. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale