Preşedintele Nicolas Maduro a decis închiderea ambasadei şi a consulatelor Venezuelei în SUA

Preşedintele Nicolas Maduro a decis închiderea ambasadei şi a consulatelor Venezuelei în SUA

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi închiderea ambasadei şi consulatelor acestei ţări în SUA, după ce anterior a decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Washingtonul în urma deciziei preşedintelui Donald Trump de a-l recunoaşte pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, transmite AFP.

''Am decis să rechem tot personalul diplomatic (...) şi să închid ambasada şi toate consulatele noastre din SUA'', a afirmat în faţa Curţii Supreme preşedintele Maduro, care a acuzat Washingtonul că îl încurajează pe Juan Guaido, preşedintele parlamentului, să comită o ''lovitură de stat''.

În timpul confruntărilor violente de miercuri între susţinătorii şi adversarii lui Maduro, Juan Guaido s-a autoproclamat ''preşedinte interimar'' şi a fost recunoscut în acest post de preşedintele SUA, Donald Trump, şi de alte ţări din regiune.

Preşedintele Nicolas Maduro a primit joi asigurări de ''loialitate'' din partea armatei, într-o convorbire telefonică primind şi partea preşedintelui rus Vladimir Putin sprijin faţă de ceea ce acesta din urmă a denumit ''distructiva ingerinţă externă'' în Venezuela.

În acelaşi timp, într-o intervenţie în faţa Consiliului Permanent al Organizaţiei Statelor Americane (OAS), ce are sediul la Washington, secretarul american de stat Mike Pompeo le-a cerut forţelor de securitate venezuelene să apere ''integritatea personală'' a ''preşedintelui'' Juan Guaido şi i-a promis ''poporului'' venezuelean un ajutor umanitar din partea SUA în valoare de 20 de milioane de dolari. Pompeo le-a solicitat de asemenea statelor membre ale OSA să-l recunoască pe Guaido drept preşedinte ''legitim'' al Venezuelei şi a solicitat o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor de pe continentul american pentru a lua decizii cu privire la Venezuela. La finalul acestei reuniuni a OSA, 16 din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei şi-au exprimat susţinerea faţă de Juan Guaido.

Washingtonul a cerut de asemenea convocarea pentru sâmbătă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema crizei din Venezuela.

După ce Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice ale Venezuelei cu SUA, Washingtonul i-a răspuns că el nu are autoritatea să ia o asemenea decizie pentru că, din punctul de vedere al SUA, el nu mai este preşedinte.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”