Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a atenuat ameninţarea privind ruperea coordonării în domeniul securităţii cu Israelul

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a atenuat ameninţarea privind ruperea coordonării în domeniul securităţii cu Israelul

După ce a anunţat în weekend ruptura coordonării în domeniul securităţii cu Israelul, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a atenuat luni poziţia, afirmând că este vorba de o "opţiune", şi nu de o măsură deja aplicată de palestinieni, relatează AFP.

Planul preşedintelui Donald Trump pentru o rezolvare a conflictului israeliano-palestinian prezentat săptămâna trecută a fost respins de palestinieni, care acuză Washingtonul că a pregătit un proiect prea favorabil Israelului.

Încercând să atragă statele arabe de partea sa, Mahmoud Abbas a declarat sâmbătă că a rupt "orice legătură" cu Israelul, inclusiv în domeniul securităţii, şi cu Statele Unite, în timpul unei alocuţiuni la sediul Ligii Arabe de la Cairo.

Luni, el a afirmat însă că nu a tăiat legăturile cu cele două state, dar că ar putea să o facă.

"Dacă americanii continuă cu acest proiect, boicotul este (o opţiune), un boicot complet", a declarat el în timpul unei reuniuni a cabinetului său la Ramallah.

După recunoaşterea de către SUA în 2017 a Ierusalimului drept capitală a Israelului, Autoritatea Palestiniană a rupt legăturile politice cu administraţia Trump.

"Mai rămâne un canal, iar acest canal trebuie tăiat", a adăugat Mahmoud Abbas, făcând referire la coordonarea în domeniul securităţii.

Nu este prima dată când Autoritatea Palestiniană foloseşte ameninţarea unei rupturi în coordonarea pe securitate cu Israelul pentru a se opune unor decizii politice. Însă ea nu a pus niciodată în aplicare această ameninţare.

Planul de pace al SUA promite Israelului suveranitatea totală asupra Ierusalimului şi a unei mari părţi a Cisiordaniei ocupate de către Israel din 1967, între care şi Valea Iordanului, o câmpie vastă care ar deveni astfel noua frontieră de est a statului evreu.

Proiectul prevede de asemenea crearea unui stat palestinian demilitarizat în Cisiordania amputată şi în Fâşia Gaza, notează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

3 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu

4 Așa o fi?

5 Raluca Medeşan a murit la doar 34 de ani / Era co-fondatoarea proiectului Profesorul Digital