Preşedintele parlamentului Cataloniei bănuieşte că i-a fost ascultat telefonul

Preşedintele parlamentului Cataloniei bănuieşte că i-a fost ascultat telefonul

Preşedintele parlamentului Cataloniei, Roger Torrent, bănuieşte că statul spaniol i-a ascultat telefonul, a declarat marţi un purtător de cuvânt, care a confirmat astfel o ştire din ziarele The Guardian şi El Pais.

Conform agenţiei Reuters, cele două publicaţii au scris că Torrent şi alţi doi politiceni separatişti au fost avertizaţi de cercetători care lucrează cu serviciul de mesagerie instant WhatsApp de la Facebook că telefoanele lor au fost accesate ilegal de software-ul spion Pegasus, produs de compania israeliană NSO Group.

Cancelaria prim-ministrului Spaniei a declarat că guvernul de la Madrid "nu are cunoştinţă" de nicio astfel de activitate de spionaj împotriva celor trei politicieni catalani şi că "orice intervenţie asupra unui telefon mobil este efectuată întotdeauna în conformitate cu legea care prevede o autorizare judecătorească".

Purtătorul de cuvânt al lui Torrent a confirmat detaliile din ziare şi a adăugat că "totul pare să indice că statul spaniol este în spatele acestei activităţi". "Este clar că dl. Torrent nu a fost implicat în activităţi infracţionale, cum ar fi terorismul sau traficul de droguri, care ar justifica un ordin judecătoresc de intervenţie asupra telefonului său", a spus el.

Tensiunile dintre liderii separatişti ai provinciei spaniole Catalonia şi guvernul Spaniei s-au amplificat în special după tentativa nereuşită de secesiune din 2017.

NSO, care are drept clienţi instituţii de aplicare a legii şi guverne din întreaga lume, a refuzat să comenteze dacă a vândut software-ul Pegasus Spaniei. Compania a comunicat că programul respectiv este "utilizat conform politicilor noastre de guvernanţă de vârf în domeniu, numai de către agenţii guvernamentale autorizate să combată terorismul şi infracţiunile grave şi să apere securitatea publică".

Facebook nu a răspuns imediat solicitării de a comenta formulate de Reuters.

WhatsApp a informat anul trecut că 1.400 de utilizatori ai aplicaţiei au fost ţintele Pegasus, iar atacul a exploatat sistemul de apeluri video pentru a trimite malware (software rău intenţionat) către echipamente mobile.

Ziarul britanic Guardian a susţinut, fără a cita sursa informaţiei, că potrivit WhatsApp atacurile din Spania au avut loc într-un interval de două săptămâni, din aprilie până în mai 2019, când au fost vizaţi şi ceilalţi 1.400 de utilizatori.

Conform laboratorului Citizen Lab al Universităţii din Toronto, care cercetează ascultarea digitală, software-ul de spionaj Pegasus a fost legat de ascultări din motive politice în Mexic, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită. Luni, o instanţă din Israel a respins cererea organizaţiei neguvernamentale Amnesty International de a revoca licenţa de export pentru Pegasus, care - susţin apărătorii drepturilor omului - a fost utilizat pentru a spiona un jurnalist marocan. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”