Preşedintele Parlamentului European nu va candida pentru un nou mandat

Preşedintele Parlamentului European nu va candida pentru un nou mandat

Preşedintele Parlamentului European, social-democratul italian David Sassoli, a declarat miercuri cotidianului Corriere della Sera că nu va candida pentru un nou mandat la conducerea legislativului UE, la începutul lui 2022.

Reuters, care citează ziarul respectiv, arată că nu se ştie din ce partid va face parte succesorul lui Sassoli.

Acesta a fost ales de eurodeputaţi ca preşedinte în 2019, cu sprijinul celor două principale grupuri europarlamentare - al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi al Partidului Popular European (PPE) - dar şi al liberalilor (Renew Europe). A fost o opţiune neaşteptată, iar Sassoli a fost de acord să predea postul la jumătatea mandatului unui reprezentant al PPE.

Italianul a luat însă recent în considerare păstrarea funcţiei. Potrivit declaraţiei pentru Corriere della Sera, el a considerat însă că această decizie ar crea prea multe disensiuni în Parlamentul European. El nu a confirmat însă că S&D ar fi automat de acord cu candidatul propus de PPE.

Candidata desemnată a grupului PPE la funcţia de preşedinte al PE este conservatoarea Roberta Metsola din Malta. Sassoli a afirmat însă în cele mai recente comentarii că mai întâi sunt necesare negocieri.

Actualul preşedinte a arătat că social-democraţii sunt în prezent pe un val de succes în politica europeană şi a dat ca exemplu alegerile de anul acesta din Germania. El a apreciat că dacă PPE ar deţine preşedinţia PE, conservatorii ar deţine mai multe poziţii de conducere în Europa; deja, aceştia sunt reprezentaţi de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, şi de Christine Lagarde, şefa Băncii Centrale Europene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria