Președintele Parlamentului Republicii Moldova, despre George Simion: Un instrument al Federației Ruse

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, despre George Simion: Un instrument al Federației Ruse

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, marți, că liderul AUR, George Simion, „a fost și continuă să fie un instrument al Federației Ruse”. Oficialul moldovean a afirmat că „poziția publică și mesajele pe care le transmite” deputatul român sunt pe placul Kremlinului.

Igor Grosu, acuzații la adresa lui George Simion FOTO Multimedia parlament md

Asistăm la un război hibrid, el capătă o nouă formă, sunt foarte inventivi folosesc rețelele de socializare, tot felul de canale și așa mai departe. Aici trebuie să fim foarte atenți să detectăm de la bun început care sunt liniile de atac, de dezinformare, pentru că ele nu ne vizează doar pe noi, vizează și România. Dacă până acum câțiva ani proiecția era Republica Moldova- România, de la o vreme noi observăm și o proiecție inversă”, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la Digi 24 .

Oficialul moldovean a atras atenția și asupra creșterii valului de partidele extremiste în Europa, care ar trebui „demontate”.

E vorba de partidele populiste, extremiste care din păcate au prins și în România. Și nu doar în România, trebuie să spunem franc, vedem în toată Europa așa un val care crește inclusiv cu ajutorul Rusiei și e vorba de finanțare, e vorba de platformele pe care le oferă, vizibilitate etc. Mai observăm și refluxuri care vin și dinspre România spre noi, de aia și zic că e bine să analizăm, să fixăm acest început de atac, pentru că sunt diferite linii de atac, și să le demontăm prin intermediul liderilor de opinie”, a afirmat Igor Grosu, după ce a fost întrebat dacă se referă că din România se fac jocurile Rusiei în încercarea de deturnare a Republicii Moldova.

Grosu: Simion a fost și continuă să fie un instrument al Rusiei

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a spus că liderul AUR, George Simion, „a fost și continuă să fie un instrument al Federației Ruse”.

Inclusiv acest lider de partid a fost și continuă să fie un instrument al Federației Ruse. Noi analizăm foarte atent și poziția publică și mesajele pe care le transmite și curentul suveranist, care nu lipsește nici la noi, euroscepticismul sau abordarea asta foarte feroce împotriva a tot ce privește Uniunea Europeană se pliază perfect pe liniile de atac ale Federației Ruse, care nu își ascunde obiectivul de a diviza Europa, de a căuta aliați în unele Capitale, de a căuta forțe politice pe care să le ajute în campaniile electorale în fața alegerilor europarlamentare”, a precizat Igor Grosu, după ce a fost întrebat dacă prelungirea interdicției liderului AUR în Republica Moldova are legătură cu acest război hibrid.

Oficialul moldovean a afirmat că George Simion este un membru al „corului” care transmite mesajele Rusiei.

O să urmărim și o să vedem aceste mesaje, că nu doar din România, se observă și în Germania, se observă și în Franța, Spania, Austria, Olanda etc. Sunt semnale foarte clare. Și acest personaj nu face excepție din tot acest cor”, a adăugat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a precizat că „toate argumentele” indică către concluziile privind implicarea lui George Simion în fenomenul dictat de Rusia.

Toate argumentele care fost colectate de-a lungul timpului și analize, are loc un schimb de opinii între instituțiile noastre și instituțiile din România, aici vreau să vă asigur că această cooperare este una foarte bună și atunci când noi considerăm că trebuie să transmitem anumite concluzii, colegii noștri le fac, același lucru le fac și colegii din România către instituțiile noastre”, a mai spus oficialul moldovean, după ce a fost întrebat dacă dincolo de pozițiile publice ale liderului AUR, mai are și alte argumente cu privire la cele menționate anterior.

Premierul R. Moldova: Simion face parte din efortul de destabilizare a țării

Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău a emis, la începutul lunii februarie, o decizie de prelungire a termenului declarării ca persoană indezirabilă pentru George Simion. Potrivit premierului moldovean, Dorin Recean, măsura a fost luată după ce autoritățile de la Chișinău au stabilit că președintele AUR „face parte din efortul de destabilizare” a statului.

Liderul AUR, George Simion a susținut atunci că declarațiile oficialului moldovean nu l-au surprins.

„Nu sunt surprins de declarațiile făcute de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, în ceea ce privește decizia de a mi se prelungi interdicția de intrare în țară. Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova, iar acest lucru s-a datorat acțiunilor mele care au avut ca scop, în mod deschis, unirea celor două state românești”, a precizat Simion, adăugând că autorităților de la Chișinău „le este literalmente frică de o eventuală Unire”.

De altfel, chiar premierul Marcel Ciolacu anunțase că va cere în mod oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să îi comunice motivele pentru care liderul partidului AUR, George Simion a primit interdicții de intrare în cele două state.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost dată după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

Motivul care ar fi stat la baza acestei decizii a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră.

În iunie 2021, el a vrut totuși să ajungă la Chișinău ca să participe la o şedinţă comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, dar nu a fost lăsat de autoritățile țării vecine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?