Preşedintele parlamentului Republicii Moldova: Rusia emite paşapoarte cu locul de naştere 'Republica Moldovenească Nistreană'

Preşedintele parlamentului Republicii Moldova: Rusia emite paşapoarte cu locul de naştere 'Republica Moldovenească Nistreană'

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a acuzat autorităţile de la Moscova că ar elibera paşapoarte locuitorilor din Transnistria în care ca loc de naştere este indicată nu Republica Moldova, ci ' Republica Moldovenească Nistreană' ('Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika'), denumirea autoproclamatei republici separatiste, relatează vineri portalul Deschide.md şi postul de radio Europa Liberă.

Într-un interviu la un post local de televiziune, Candu s-a întrebat joi seara dacă prin aceasta practică Moscova ar încerca de fapt să recunoască regiunea separatistă din stânga Nistrului.

'Vreau să vă spun că instituţiile noastre de drept au identificat foarte multe paşapoarte ruseşti, eliberate persoanelor care s-au născut în regiunea transnistreană şi în care ca loc de naştere este indicată "Republica Moldovenească Nstreană". 'Adică, cineva în Rusia recunoaşte că regiunea transnistreană e separată? Cum rămâne atunci cu asigurarea privind recunoaşterea integrităţii teritoriale?', s-a întrebat şeful legislativului moldovean.

În acelaşi interviu, preşedintele parlamentului de la Chişinău a subliniat că este bine cunoscut faptul că aşa-zisa administraţie de la Tiraspol este controlată de către Kremlin. 'Tot ce se întâmplă în Transnistria e cu amestecul Federaţiei Ruse. Armata, muniţiile sunt ale Federaţiei Ruse. Sunt şi decizii ale organizaţiilor internaţionale privind retragerea şi recunoaşterea implicării Federaţiei Ruse. În acelaşi timp, nu sunt mişcări ca să se rezolve problema', susţine Candu, citat de Deschide.md.

Totodată, şeful parlamentului de la Chişinău a acuzat Moscova de implicare prin serviciile sale secrete în afacerile interne ale Republicii Moldova, evocând cazul fostului deputat democrat Iurie Bolboceanu, reţinut în primăvara trecută într-un dosar de spionaj în favoarea Federaţiei Ruse.

Într-un interviu pentru o publicaţie din ţările baltice, Andrian Candu a anunţat recent intenţia Republicii Moldova de a angaja o companie juridică internaţională care să estimeze pagubele ocupaţiei ruse în Transnistria, precizând că forţele de pace ruse sunt, de fapt, 'forţe de ocupaţie'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …