Preşedintele polonez Andrzej Duda, candidat pentru un al doilea mandat, a semnat un "acord-program" cu sindicatul Solidaritatea

Preşedintele polonez Andrzej Duda, candidat pentru un al doilea mandat, a semnat un "acord-program" cu sindicatul Solidaritatea

Preşedintele polonez Andrzej Duda, care candidează pentru un al doilea mandat, a primit marţi susţinerea sindicatului Solidaritatea, apropiat de conservatorii aflaţi la putere, cu care a semnat un "acord-program", informează AFP.

Alegerile prezidenţiale ar putea avea loc în Polonia duminica viitoare, doar prin corespondenţă, însă acest scrutin, dorit de partidul conservator naţionalist aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS) şi criticat puternic de opoziţie, este învăluit în multe incertitudini legale, constituţionale şi tehnice şi ar putea fi amânat.

Acordul între Duda şi Solidaritatea - sindicatul-moştenitor al mişcării ce a făcut să se prăbuşească regimul comunist în Polonia, în 1989, astăzi apropiat PiS - este o a doua ediţie a celui pe care cele două părţi l-au încheiat în urmă cu cinci ani, în timpul campaniei ce l-a adus pe candidatul PiS la conducerea statului.

Acordul conţine elemente-cheie ale programului electoral al lui Duda, printre care trecerea la pensionarea în funcţie de numărul de ani munciţi, nu de vârsta angajatului, cum este cazul acum, a precizat preşedintele sindicatului Solidaritatea, Piotr Duda, care nu are nicio legătură de rudenie cu şeful statului polonez.

La aceasta se adaugă o alocaţie de solidaritate pentru persoanele care şi-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei, precum şi promovarea de acorduri colective de muncă.

În timpul celor cinci ani de preşedinţie a lui Andrzej Duda, "noi ne-am putut baza întotdeauna pe preşedinte, în situaţii dificile", a declarat liderul Solidaritatea după semnarea acordului.

Făcând în mod direct aluzie la campania electorală - practic inexistentă din cauza pandemiei - el a afirmat că unul dintre candidaţii opoziţiei la preşedinţie, liderul partidului conservator ţărănist PSL, Wlasdyslaw Kosiniak-Kamysz, "a strălucit îndeosebi" în calitate de ministru în procedura ce a dus, în 2012, la creşterea vârstei de pensionare.

Majorată la acea dată la 67 de ani pentru ambele sexe, vârsta de pensionare a fost redusă în 2017 la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi, după instalarea PiS la putere în urma alegerilor legislative din 2015.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

4 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”