Preşedintele polonez Andrzej Duda denunţă ''tendinţele imperialiste'' ale Moscovei

Preşedintele polonez Andrzej Duda denunţă ''tendinţele imperialiste'' ale Moscovei

Preşedintele polonez Andrzej Duda a atenţionat duminică împotriva "revenirii tendinţelor imperialiste în Europa", invocând operaţiunile militare ruse din Georgia în 2008 şi din Ucraina în 2014, relatează AFP.

Fără a menţionat numele Rusiei, Duda a făcut aceste remarci într-un discurs susţinut cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, făcând apel la responsabilii politici prezenţi, printre care vicepreşedintele american Mike Pence şi cancelarul german Angela Merkel, să împiedice repetarea unei astfel de drame.

"În ultima perioadă vedem, inclusiv în Europa, revenirea la tendinţe imperialiste, la tentative de modificare a frontierelor prin forţă, la atacuri asupra unor state, la confiscarea de teritorii, la supunerea unor cetăţeni", a spus Duda la principala ceremonie de marcarea a opt decenii de la agresiunea nazistă împotriva ţării sale.

El a făcut apel la "liderii din Europa şi din lume, la membrii NATO şi ai UE" să înveţe lecţia acestei situaţii.

"Trebuie să existe sancţiuni, acţiuni ferme. Trebuie să fie evident că orice acţiune militară va fi întâmpinată cu o reacţie fermă, hotărâtă, puternică", a adăugat preşedintele polonez.

"A închide ochii nu este o reţetă bună pentru conservarea păcii. Este o metodă bună pentru a încuraja personalităţi agresive, pentru a da de facto undă verde unor noi atacuri", a mai spus Duda.

"Ştiţi ce s-a întâmplat: în 2008, Georgia; în 2014, Ucraina; până astăzi, frontiere deplasate, ocupaţie, prizonieri de război, provocări militare", a adăugat liderul polonez.

Nici Pence şi nici preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care au susţinut discursuri după Duda, nu au menţionat Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat la ceremoniile de la Varşovia, responsabilii polonezi invocând în primul rând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi mai apoi alegerea lor de a chema numai lideri ai ţărilor membre ale NATO, ale UE şi ale Parteneriatului Estic, organizaţii din care Rusia nu face parte.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei