Președintele Poloniei a ratificat noua lege antiteroristă, în pofida criticilor opoziției

Președintele Poloniei a ratificat noua lege antiteroristă, în pofida criticilor opoziției

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a ratificat miercuri noua lege privind operațiunile antiteroriste, ce sporește puterile forțelor de securitate, dar pe care opoziția o califică drept 'nebunie' considerând că ea reduce 'drastic' drepturile și libertățile, relatează agenția EFE.

Legea prevede că, în cazul unei alerte teroriste de nivelul trei sau patru (nivelul maxim), ministrul de Interne poate 'ordona interzicerea reuniunilor sau a altor evenimente publice dacă (această măsură) este necesară pentru protejarea vieții și a sănătății persoanelor sau securitatea publică'.

Actul normativ mai prevede crearea unei liste cu suspecți de terorism și permite emiterea de ordine judiciare pentru supravegherea cetățenilor străini, un astfel de ordin fiind valabil cel mult trei luni, iar acțiunile de supraveghere se referă inclusiv la interceptarea convorbirilor telefonice și a corespondenței.

'Trăim vremuri în care oricine reprezintă o amenințare pentru securitatea națională trebuie monitorizat de serviciile de securitate', a argumentat ministrul de interne, Mariusz Blaszczak.

Legea a fost adoptată cu ajutorul majorității pe care o deține în parlament formațiunea Dreptate și Justiție (PiS) — partid de orientare conservatoare și naționalistă — și a fost primită cu numeroase critici de către opoziție.

Liderul opoziției, fostul ministru de externe Grzegorz Schetyna, membru al partidului de centru-dreapta Platforma Civică (PO), a calificat actul normativ drept 'inacceptabil în lumea liberă'.

Noua lege antiteroristă intră în vigoare înaintea a două evenimente importante găzduite de Polonia, primul fiind summitul NATO, care va avea loc la Varșovia pe 8 și 9 iulie. Ulterior, în perioada 26-31 iulie, orașul Cracovia va fi gazda evenimentelor prilejuite de Ziua Mondială a Tineretului, la care va participa și papa Francisc, suveranul pontif invitând acolo sute de mii de pelerini.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie