Președintele Poloniei a ratificat noua lege antiteroristă, în pofida criticilor opoziției

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a ratificat miercuri noua lege privind operațiunile antiteroriste, ce sporește puterile forțelor de securitate, dar pe care opoziția o califică drept 'nebunie' considerând că ea reduce 'drastic' drepturile și libertățile, relatează agenția EFE.

Legea prevede că, în cazul unei alerte teroriste de nivelul trei sau patru (nivelul maxim), ministrul de Interne poate 'ordona interzicerea reuniunilor sau a altor evenimente publice dacă (această măsură) este necesară pentru protejarea vieții și a sănătății persoanelor sau securitatea publică'.

Actul normativ mai prevede crearea unei liste cu suspecți de terorism și permite emiterea de ordine judiciare pentru supravegherea cetățenilor străini, un astfel de ordin fiind valabil cel mult trei luni, iar acțiunile de supraveghere se referă inclusiv la interceptarea convorbirilor telefonice și a corespondenței.

'Trăim vremuri în care oricine reprezintă o amenințare pentru securitatea națională trebuie monitorizat de serviciile de securitate', a argumentat ministrul de interne, Mariusz Blaszczak.

Legea a fost adoptată cu ajutorul majorității pe care o deține în parlament formațiunea Dreptate și Justiție (PiS) — partid de orientare conservatoare și naționalistă — și a fost primită cu numeroase critici de către opoziție.

Liderul opoziției, fostul ministru de externe Grzegorz Schetyna, membru al partidului de centru-dreapta Platforma Civică (PO), a calificat actul normativ drept 'inacceptabil în lumea liberă'.

Noua lege antiteroristă intră în vigoare înaintea a două evenimente importante găzduite de Polonia, primul fiind summitul NATO, care va avea loc la Varșovia pe 8 și 9 iulie. Ulterior, în perioada 26-31 iulie, orașul Cracovia va fi gazda evenimentelor prilejuite de Ziua Mondială a Tineretului, la care va participa și papa Francisc, suveranul pontif invitând acolo sute de mii de pelerini.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Urmează două rețineri la vârful politicii...

2 BREAKING CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor p…

3 Ca-n filme! Ea este consiliera PNL care l-a prins pe omul lui Tudorache cu procesele verbale moșmondite!

4 Asta se lasă cu pușcărie! / DOCUMENTUL care confirmă că la Sectorul 1 s-au găsit în urne mai multe buletine de v…

5 ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu …