Președintele Poloniei a ratificat noua lege antiteroristă, în pofida criticilor opoziției

Președintele Poloniei a ratificat noua lege antiteroristă, în pofida criticilor opoziției

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a ratificat miercuri noua lege privind operațiunile antiteroriste, ce sporește puterile forțelor de securitate, dar pe care opoziția o califică drept 'nebunie' considerând că ea reduce 'drastic' drepturile și libertățile, relatează agenția EFE.

Legea prevede că, în cazul unei alerte teroriste de nivelul trei sau patru (nivelul maxim), ministrul de Interne poate 'ordona interzicerea reuniunilor sau a altor evenimente publice dacă (această măsură) este necesară pentru protejarea vieții și a sănătății persoanelor sau securitatea publică'.

Actul normativ mai prevede crearea unei liste cu suspecți de terorism și permite emiterea de ordine judiciare pentru supravegherea cetățenilor străini, un astfel de ordin fiind valabil cel mult trei luni, iar acțiunile de supraveghere se referă inclusiv la interceptarea convorbirilor telefonice și a corespondenței.

'Trăim vremuri în care oricine reprezintă o amenințare pentru securitatea națională trebuie monitorizat de serviciile de securitate', a argumentat ministrul de interne, Mariusz Blaszczak.

Legea a fost adoptată cu ajutorul majorității pe care o deține în parlament formațiunea Dreptate și Justiție (PiS) — partid de orientare conservatoare și naționalistă — și a fost primită cu numeroase critici de către opoziție.

Liderul opoziției, fostul ministru de externe Grzegorz Schetyna, membru al partidului de centru-dreapta Platforma Civică (PO), a calificat actul normativ drept 'inacceptabil în lumea liberă'.

Noua lege antiteroristă intră în vigoare înaintea a două evenimente importante găzduite de Polonia, primul fiind summitul NATO, care va avea loc la Varșovia pe 8 și 9 iulie. Ulterior, în perioada 26-31 iulie, orașul Cracovia va fi gazda evenimentelor prilejuite de Ziua Mondială a Tineretului, la care va participa și papa Francisc, suveranul pontif invitând acolo sute de mii de pelerini.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”