Preşedintele Poloniei elogiază un gest istoric de reconciliere al cancelarului german Willy Brandt din 1970

Preşedintele Poloniei elogiază un gest istoric de reconciliere al cancelarului german Willy Brandt din 1970

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a elogiat luni decizia fostului cancelar german Willy Brandt din 1970 de a cădea în genunchi în faţa monumentului consacrat eroilor ghetoului din Varşovia, un moment emblematic în istoria recentă a celor două naţiuni, relatează dpa.

Duda s-a exprimat cu ocazia unei ceremonii consacrate împlinirii a 50 de ani de la gestul lui Brandt, considerat de foarte mulţi că a deschis calea reconcilierii postbelice între cele două state vecine.

"Pentru noi, polonezii, este foarte important gestul cancelarului Willy Brandt de a îngenunchea" în faţa monumentului, a declarat Duda. "Există fapte care se dovedesc emblematice şi care exprimă mai mult decât cuvintele", a adăugat el.

Brandt a venit la Varşovia în decembrie 1970 pentru a semna un tratat care urma să recunoască frontiera occidentală a Poloniei pe râurile Oder şi Neisse, un eveniment extrem de aşteptat de Polonia, aflată pe atunci în sfera de influenţă sovietică.

Vizita se înscria pe linia conceptului de 'Ostpolitik' al cancelarului de atunci al Republicii Federale Germania: o nouă abordare mai deschisă către vecinii din Est, ceea ce a constituit un factor-cheie de destindere în anii 1970.

După ce a depus o coroană de flori la monumentul eroilor ghetoului, Brandt a căzut pe neaşteptate în genunchi.

Aniversarea acestui eveniment a relansat dezbaterea dacă Germania ar trebui să plătească despăgubiri Poloniei pentru atrocităţile comise de armata nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Guvernul german respinge toate cererile de despăgubiri pentru perioada războiului, considerând problema închisă în conformitate cu tratatul negociat în 1990 în formula "doi plus patru", care reglementează aspecte ale politicii externe privind reunificarea Germaniei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA