Președintele Republicii Moldova amână numirea șefului Găgăuziei în Cabinetul de Miniștri pentru legăturile sale cu Șor

Președintele Republicii Moldova amână numirea șefului Găgăuziei în Cabinetul de Miniștri pentru legăturile sale cu Șor

După cum a declarat Maia Sandu, „există unele suspiciuni asociate cu această persoană”.

Evghenia Huțul împreună cu Ilan Șor. Foto: Arhia Adevărul

Numirea șefei Găgăuziei, Evghenia Huțul, ca membru al Guvernului Republicii Moldova este amânată din cauza legăturilor sale cu partidul Șor, care a fost declarat ilegal de Curtea Constituțională (CC) a țării, a declarat președintele Republicii, Maia Sandu, într-un interviu pentru PRO TV .

Sunt niște suspiciuni asociate cu această persoană. Guvernul angajează oameni care lucrează în folosul cetățenilor Republicii Moldova, care respectă statul. Când există suspiciuni că cineva face parte dintr-un grup infracțional sau lucrează în interesul altui stat, trebuie mai întâi să ne dăm seama. Noi nu trebuie să ne grăbim să facem ceva, întrucât legea nu prevede termene”, a spus Sandu, răspunzând la o întrebare despre motivele întârzierii.

Sandu a acuzat în mod repetat partidul de opoziție Șor de finanțare ilegală și intenționează să saboteze cursul pro-european al țării. În iunie, Curtea Constituțională a Moldovei a susținut cererea guvernului de a interzice activitățile acestui partid. Deși validitatea acuzațiilor împotriva ei nu a fost dovedită, judecătorii au remarcat că ar putea lua o astfel de decizie ca „măsură de precauție”. Aceștia au luat act de constatările Serviciului de Informații și Securitate, care a acuzat partidul Șor că acționează în interesul Rusiei, precum și de sancțiuni împotriva forței politice conduse de Ilan Șor, din UE și Statele Unite.

Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în 2015 pentru fraudă și spălare de bani. Această sentință a fost atacată cu recurs și a fost examinată de Curtea de Apel Chișinău, care în aprilie 2023 l-a condamnat pe liderul partidului la 15 ani de închisoare. În 2019, Șor a părăsit Moldova și se află în Israel; autoritățile republicane solicită extrădarea lui.

Șeful Găgăuziei conduce administrația publică, reprezintă autonomia în materie de politică externă și face parte din Guvernul Republicii Moldova. Într-un interviu acordat TASS, Huțul și-a anunțat intenția de a consolida relațiile de prietenie ale regiunii cu Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat