Preşedintele Republicii Moldova propune facilităţi fiscale pentru moldovenii care decid să revină acasă

Preşedintele Republicii Moldova propune facilităţi fiscale pentru moldovenii care decid să revină acasă

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus un proiect de lege care prevede scutirea de la plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în ţară de către cetăţenii moldoveni din diaspora care decid să revină şi să se stabilească acasă, în republică, transmite joi MOLDPRES.

"Ne bucurăm când oamenii din diaspora decid să revină acasă. Dar, de multe ori, revenirea este un proces complicat. O problemă care ne este semnalată de mulţi dintre cei care s-au întors în ţară sunt taxele mari pentru bunurile pe care le-au acumulat lucrând peste hotare şi pe care doresc să le aducă cu ei', a spus Maia Sandu.

Proiectul de lege prevede ca persoanele care au locuit peste hotare cel puţin trei ani să poată introduce în Republica Moldova, la revenire, cu anumite scutiri, bunuri personale, obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente, câte o unitate de transport auto per familie. Bunurile trebuie să fie în proprietate personală de cel puţin un an.

"Sperăm să obţinem sprijinul următorului Parlament pentru adoptarea acestui proiect de lege, iar pentru concetăţenii noştri sperăm să fie un argument în plus ca să revină acasă', a subliniat preşedintele Maia Sandu.

Pe 26 mai s-a încheiat înregistrarea prealabilă a reprezentanţilor diasporei moldovene pentru alegerile anticipate din 11 iulie, mecanism stabilit de autoritatea electorală centrală pentru a determina geografia secţiilor de votare în ziua scrutinului. Peste 100.000 de alegători s-au înregistrat în prealabil, online, pentru a ajuta autorităţile să înţeleagă care sunt ţările şi oraşele unde sunt concentraţi cei mai mulţi cetăţeni moldoveni.

Pentru viitoarele alegeri s-au înregistrat în prealabil cu 60.000 mai mulţi moldoveni din diaspora decât la alegerile prezidenţiale din 2020. Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a decis pe 5 iunie să nu organizeze mai multe secţii de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie faţă de cele 139 câte au fost la alegerile prezidenţiale din toamna trecută, decizie care a generat proteste din partea forţelor pro-europene din republică.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”