Președintele rus Vladimir Putin, în vizită în Ungaria pe 2 februarie

Președintele rus Vladimir Putin, în vizită în Ungaria pe 2 februarie

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat la Budapesta pe 2 februarie pentru a se întâlni cu premierul ungar Viktor Orban în vederea consolidării legăturilor între cele două țări, a anunțat joi guvernul ungar, relatează AFP.

Cei doi lideri vor discuta 'chestiuni socio-politice și economice', a declarat pentru presă directorul de cabinet al premierului Orban, Janos Lazar.

În opinia sa, 2017 'va fi un an important în materie de politică externă, având în vedere Brexitul și instalarea la Casa Albă a unui nou președinte american (Donald Trump). O eră a cooperării bilaterale se deschide în locul cooperării multilaterale', a spus Janos Lazar.

Premierul ungar, considerat unul dintre principalii aliați ai președintelui Putin din Uniunea Europeană, a fost în februarie 2015 primul șef de stat sau de guvern din UE care l-a primit pe președintele rus după anexarea Crimeii în 2014.

Viktor Orban s-a aflat în vizită la Moscova în 2015 și este susținător fervent al ridicării sancțiunilor impuse de UE după anexarea peninsulei ucrainene.

Ungaria și Rusia sunt legate de peste doi ani printr-un contract controversat pentru construcția de către Rusia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, în apropiere de Budapesta, în valoare de 12 miliarde de eurodintre care 10 miliarde împrumutate de Rusia.

Comisia Europeană a deschis la sfârșitul lui 2015 o investigație amănunțită pentru a vedea dacă acest proiect, atribuit fără licitație, este viabil din punct de vedere economic și conform cu normele existente în materie de concurență.

Construcția ar urma să înceapă în 2018 și primul reactor ar trebui să intre în funcțiune în 2023.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

3 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

4 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!