Preşedintele Rusiei a promulgat legea care extinde statutul de 'agent străin' la persoane fizice

Preşedintele Rusiei a promulgat legea care extinde statutul de 'agent străin' la persoane fizice

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege controversată care permite extinderea statutului de 'agent străin' la jurnalişti şi internauţi, un text denunţat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, informează France Presse.

Apărătorii pentru drepturile omului văd în această lege, votată la sfârşitul lunii noiembrie de către parlament, un risc suplimentar de cenzură şi de ameninţări la libertatea de expresie.

Textul legii, publicat pe portalul oficial al Kremlinului pentru informaţii juridice, prevede intrarea lui imediată în vigoare. Ministerul Justiţiei rus poate desemna de acum drept 'agent străin' persoane fizice care lucrează pentru mass-media încadrate în această clasificare, potrivit textului.

Nouă organizaţii neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, între care Amnesty International şi Reporteri fără Frontiere, şi-au exprimat îngrijorarea că aceste amendamente i-ar putea viza nu doar pe jurnalişti, ci pe toţi bloggerii şi internauţii care beneficiază de burse, finanţări sau venituri de la media în cauză.

'Va deveni un instrument puternic pentru a reduce la tăcere vocea opoziţiei', au denunţat organizaţiile neguvernamentale respective într-un comunicat publicat luna trecută.

Din 2012, o lege rusă permite autorităţilor să desemneze ca 'agent străin' asociaţiile care primesc finanţări din afara Rusiei şi desfăşoară 'activitate politică'. În 2017, această posibilitate a fost extinsă la mass-media care lucrează în Rusia.

Cu pedeapsa unor amenzi grele sau riscul de a fi interzise, legea obligă aceste entităţi recunoscute ca atare la măsuri administrative restrictive şi la menţionarea acestui statut în toate publicaţiile lor.

În Rusia, prestigioasa organizaţie neguvernamentală Memorial, asociaţia anticorupţie a opozantului Aleksei Navalnîi, şi postul de radio RFE/Radio Svoboda, finanţat de Congresul american, sunt catalogate drept 'agent străin'.

Termenul de 'agent străin' era aplicat în epoca stalinistă opozanţilor reali sau prezumtivi, apoi a fost utilizată în anii 1970-1980 pentru a-i desemna pe disidenţi, acuzaţi că ar fi în solda Occidentului.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro