Preşedintele sud-coreean, în vizită în SUA săptămâna viitoare. Washingtonul şi Seulul îşi vor coordona sprijinul pentru Ucraina

Preşedintele sud-coreean, în vizită în SUA săptămâna viitoare. Washingtonul şi Seulul îşi vor coordona sprijinul pentru Ucraina

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va face o vizită în Statele Unite în intervalul 24-30 aprilie pentru un summit cu omologul său american Joe Biden, a transmis joi agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, în timp ce Departamentul de Stat a indicat pentru Reuters că SUA vor continua să se coordoneze strâns cu Coreea de Sud cu privire la sprijin suplimentar pentru Ucraina.

FOTO: EPA-EFE

Potrivit Yonhap, cei doi preşedinţi vor avea o întrevedere şi o conferinţă de presă comună pe 26 aprilie, iar Yoon va ţine un discurs în Congresul american în ziua următoare, potrivit Agerpres.

Vizita de stat lui Yoon va fi prima a unui preşedinte sud-coreean în SUA începând din 2011 şi va marca împlinirea a 70 de ani de alianţă între cele două ţări.

Într-un interviu exclusiv pentru Reuters, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că ţara sa ar putea, în anumite condiţii, să meargă dincolo de ajutorul umanitar sau financiar pentru Ucraina , semnalând pentru prima oară o modificare a poziţiei sale împotriva furnizării de arme Ucrainei.

„Republica Coreea (Coreea de Sud) a fost un partener ferm în apărarea dreptului Ucrainei la suveranitate teritorială împotriva agresiunii ruse din primele zile ale invaziei la scară largă”, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-un e-mail de răspuns către Reuters pe marginea comentariilor lui Yoon.

„Vom continua să ne coordonăm strâns cu aliatul nostru în ce priveşte sprijin suplimentar pentru Ucraina”, a adăugat purtătorul de cuvânt, care nu a dorit să i se facă publică identitatea.

În pofida presiunii crescânde din partea statelor occidentale pentru a furniza arme, Coreea de Sud, un aliat-cheie al SUA şi un producător major de muniţie de artilerie, a încercat până acum să evite să antagonizeze Rusia având în vedere companiile sale care activează în această ţară şi influenţa Moscovei asupra Coreei de Nord, adaugă Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...