Preşedintele Trump anunţă un ordin executiv pentru ieftinirea medicamentelor în SUA

Preşedintele Trump anunţă un ordin executiv pentru ieftinirea medicamentelor în SUA

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că va emite un ordin executiv pentru ieftinirea medicamentelor, transmite AFP.

"Mi-ar plăcea ca democraţii să discute din nou despre infrastructură, despre preţul medicamentelor. Vom anunţat ceva foarte curând, legi" pentru aplicarea celor mai favorabile preţuri la medicamente, a declarat preşedintele presei de la Casa Albă.

"De ani întregi, alte ţări plătesc mai puţin decât moi pentru medicamente, adesea cu 60%, 70% mai ieftin", a adăugat el, promiţând că administraţia sa va elabora în curând texte de legi care vor obliga la alinierea preţurilor din SUA cu cele mai scăzute din alte ţări. "Vom face ceva sub forma unui ordin executiv", a precizat el.

Trump a cerut de mai multe ori industriei farmaceutice să scadă preţurile medicamentelor, care în SUA sunt printre cele mai ridicate din lume şi peste nivelul din ţările vecine - Canada şi Mexicul. În mai anul trecut, el a vorbit despre posibilitatea eliminării din circuit a intermediarilor, despre care a afirmat că s-au îmbogăţit.

În ciuda presiunilor preşedintelui, concernul Pfizer a crescut în ianuarie preţurile pentru 41 de medicamente, reprezentând 10% din portofoliul său, reaminteşte AFP.

Anunţul de vineri a afectat cotaţiile la bursă ale companiilor farmaceutice; acţiunile Johnson & Johnson au scăzut cu aproape 1%, cele ale Merck cu peste un procent, iar cele ale Pfizer şi ale Bristol-Myers Squibb cu aproximativ 0,5%, la orele 18.00 GMT. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 Avocata reținută pentru relații „speciale” cu interlopii, pusă sub control judiciar

3 Ce culoare trebuie să porți, în funcție de zodie, pentru a avea noroc

4 Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

5 VIDEO E tare judecătoarea asta din Columbia!