Președintele turc Erdogan acuză Europa că lasă "democrația deoparte"

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat țările europene lovite de atentate că lasă "democrația și libertățile deoparte", în timp ce Bruxelles-ul cere Ankarei să-și flexibilizeze legea antiteroristă în schimbul unei scutiri de viză a cetățenilor săi, potrivit AFP.

"Cei care ne critică pentru aceasta tocmai au lăsat democrația și libertățile deoparte când bombele au început să explodeze pe teritoriul lor", a declarat sâmbătă Erdogan în timpul unui discurs la Malatya (sud-est).

În ajun, Erdogan se opusese vehement unei modificări cerute de Bruxelles în conformitate cu normele democratice europene a legii antiteroriste turce, șeful statului turc considerând-o prea relaxată. "Noi vom merge pe drumul nostru, voi pe al vostru", a răspuns el.

Această măsură este una dintre cele 72 de condiții pe care Turcia trebuie să le îndeplinească pentru a obține o scutire de vize pentru cetățenii săi care vor să se deplaseze în spațiul Schengen, pe care Ankara o consideră indispensabilă pentru a aplica acordul asupra migranților.

Comisia Europeană și-a dat aprobarea în această săptămână pentru măsura respectivă, cu condiția ca Turcia să îndeplinească la termen toate criteriile.

"Pe scurt: cu privire la vize, cei care cer Turciei să-și modifice legea antiteroristă să înceapă prin a face să înlăture corturile ridicate de teroriști la porțile Parlamentului European", a insistat Erdogam sâmbătă, referindu-se la o acțiune recentă a militanților kurzi în apropierea Consiliului Europei.

Aceste declarații intervin în contextul în care primul ministru turc Ahmet Davutoglu — artizan din partea turcă a acordului cu privire la migranți, încheiat la 18 martie cu Bruxellesul — și-a anunțat joi demisia de la conducerea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) aflat la putere și deci, automat, din cea a executivului, în perspectiva congresului AKP preconizat să înceapă în 22 mai.

Acest anunț a creat confuzie la nivelul UE, unde Davutoglu era considerat un interlocutor fiabil. Berlinul a declarat că speră în continuarea unei "cooperări bune și constructive" cu viitorul șef al guvernului turc.

Tensiunile au revenit în schimb între UE și președintele turc, acuzat de criticii săi de derivă autoritară și care a subliniat vineri necesitatea "urgentă" de a face să fie votată o nouă Constituție care să-i întărească prerogativele. "Când provoc lumea întreagă — dacă este necesar — vreau să știu că am Turcia în întregime în spatele meu", a spus Erdogan în discursul său.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

5 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…