Preşedintele turc Erdogan îndeamnă Grecia să-şi deschidă frontierele ca migranţii să ajungă în alte ţări ale UE

Preşedintele turc Erdogan îndeamnă Grecia să-şi deschidă frontierele ca migranţii să ajungă în alte ţări ale UE

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a îndemnat duminică Grecia ''să-şi deschidă porţile'' în faţa migranţilor, pe care Ankara i-a anunţat că şi-a deschis frontierele sale, şi să-i lase să intre în celelalte ţări ale Uniunii Europene, informează AFP.

"Hei, Grecia! Îţi lansez un apel... Deschide-ţi şi tu porţile şi eliberează-te de această povară!", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, la Istanbul. "Lasă-i (pe migranţi) să se ducă în alte ţări europene", a adăugat el.

Mii de migranţi încearcă să treacă frontiera între Turcia şi Grecia după ce preşedintele turc a anunţat la 29 februarie că va înceta să respecte un acord încheiat în martie 2016 cu UE şi care prevedea ca migranţii să rămână în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european pentru Ankara.

În conformitate cu acest acord, Turcia acceptase să oprească fluxul de migranţi care fugeau de războiul din Siria, în schimbul mai multor mii de euro. Însă Ankara estimează că ajutorul obţinut este insuficient pentru a face faţă costurilor cu cei patru milioane de migranţi şi refugiaţi, în principal sirieni, pe care ea îi primeşte de ani de zile.

Turcia vrea de asemenea să obţină susţinerea UE pentru operaţiunile sale militare în nordul Siriei. Ofensiva regimului sirian, susţinut de Moscova, în provincia Idlib (nord-vest), ultimul bastion al insurgenţilor în Siria, a provocat o catastrofă umanitară, cu aproape un milion de refugiaţi. Ankara se teme că aceştia s-ar putea îndrepta spre teritoriul său. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 „Începutul sfârșitului” / Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front