Președintele Turciei validează o revizuire a Constituției pentru a-și consolida puterea

Președintele Turciei validează o revizuire a Constituției pentru a-și consolida puterea

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a validat vineri o revizuire constituțională menită să-i întărească puterile și care ar urma să fie supusă unui referendum în data de 16 aprilie, a anunțat vicepreședintele turc Numan Kurtulmus, informează AFP.

Referendumul "este prevăzut pentru 16 aprilie", a declarat Kurtulmus în timpul unei alocuțiuni transmise în direct, adăugând că "dacă Allah va dori, Turcia va intra într-o nouă eră în seara lui 16 aprilie", după scrutin.

Reforma constituțională, votată luna trecută de parlamentul turc, este menită să înlocuiască sistemul parlamentar în vigoare în Turcia cu sistemul prezidențial.

Ea îi va permite șefului statului să numească și să revoce miniștri, să promulge decrete și să declare starea de urgență.

Funcția de premier va fi suprimată, fiind înlocuită de un sau mai mulți vicepreședinți.

Textul a fost adoptat de parlamentul Turciei datorită unei alianțe între partidul islamo-conservator aflat la putere AKP și partidul dreptei naționaliste MHP.

Erdogan estimează că această revizuire, care i-ar putea permite să rămână la putere până cel puțin în 2029, este necesară pentru a garanta stabilitatea la vârf a Turciei, care se confruntă cu un val fără precedent de atentate și probleme economice.

Totodată, textul suscită îngrijorare în rândul opoziției și organizațiilor neguvernamentale, care îl acuză pe șeful statului turc de derivă autoritară, în special după puciul eșuat din iulie, care a fost urmat de epurări de mare amploare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani