Președintele Ucrainei, despre conflictul cu comandantul-șef al Armatei, Valeri Zalujnîi: „El trebuie să fie responsabil pentru rezultatele de pe front”

Președintele Ucrainei, despre conflictul cu comandantul-șef al Armatei, Valeri Zalujnîi: „El trebuie să fie responsabil pentru rezultatele de pe front”

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat, în conferința sa de presă de final de an, ce are loc la Kiev, că nu a comentat încă presupusul conflict dintre ei, deoarece consideră că acesta nu ar trebui să fie dezvoltat și să ajute astfel inamicul.

"Zalujnîi ar trebui să fie responsabil pentru rezultatul de pe câmpul de luptă în calitate de comandant-șef. Împreună cu Statul Major General. Există, de asemenea, un comandant Tavria. Aceasta este o problemă complicată - ofensiva. Ceva s-a întâmplat, ceva nu s-a întâmplat. Ceva a venit, ceva lipsește și poate că nu se va întâmpla. Este o poveste complicată", a subliniat președintele.

Am o relație de lucru cu Zalujnîi. El trebuie să fie responsabil pentru rezultatele pe câmpul de luptă. Există diferite evaluăr. Nu putem trăi după rezultatele unei zile. Trebuie să muncim pentru viitor.

Cred că este o onoare să fii comandant șef, că este o onoare să fii președinte. Pot exista relații personale dificile, dar Ucraina nu este despre persoane. Vorbim de o țară cu 40 de milioane de oameni. Vorbim despre viitorul generațiilor.

Mă aștept [de la Zalujnîi] lucruri foarte specifice pe câmpul de luptă. Vreau să văd rezutate, a spus președintele.

Președintele ucrinean a lăsat să se înțeleagă că rezultatele campaniei din vară au fost rezultatul unor probleme în ceea ce privește furnizarea de ajutor militar de către parteneri.

Cât despre alegerile prezidenșiale viitoare din America, președintele Ucrainei a spus că, în cazul victoriei lui Donald Trump, politica noului lider american „va fi cu siguranță diferită”.

"Cred că va avea cu siguranță o politică diferită. Este o persoană diferită. Nu sunt sigur că politica țării se va schimba față de Ucraina, dar trebuie să fim sobri în legătură cu faptul că liderul are influență. Mai ales după ce tocmai a fost ales", a declarat Zelenski.

Potrivit acestuia, primele semnale ale lui Trump "vor fi foarte influente".

"Dacă politica noului președinte american, oricine ar fi el, este diferită față de Ucraina, mai rece sau mai internă, mai economică, va avea un impact foarte puternic asupra cursului războiului din Ucraina", a adăugat el.

Liderul ucrainean a subliniat că acest lucru va avea cu siguranță un impact negativ asupra ajutorului din partea Europei.

Zelenski a recunoscut că problema garanțiilor de securitate este blocată în birourile guvernamentale

Răspunzând la o întrebare referitoare la garanțiile de securitate, președintele Volodimir Zelenski a declarat că mingea este acum în terenul Ucrainei.

El a adăugat că problema modului în care se poate apropia această decizie a fost discutată astăzi de echipa prezidențială.

"În ceea ce privește garanțiile de securitate, procesul este un pic mai lent decât mă așteptam, ca să fiu sincer. Astăzi, echipa noastră s-a întâlnit pentru a discuta despre garanțiile de securitate și despre cum să aducem această decizie mai aproape. Multe lucruri depind de noi. Adesea dăm vina pe partenerii noștri pentru anumite probleme, dar trebuie să fim corecți, multe depind de noi, de pe platforma Ministerului Apărării și a Statului Major General. Componenta militară, trebuie să transmitem partenerilor noștri viziunea noastră, iar acesta este un nucleu serios pentru garanțiile de securitate, pentru că totul se va învârti în jurul acestui element de securitate. Și încă nu am transmis acest lucru. Mingea este în terenul nostru în această chestiune", a explicat președintele la 19 decembrie, în timpul ultimei sale conferințe de presă.

Posibilitatea ca doar o parte a țării să se alăture NATO nu este luată în considerare

Zelenski, a răspuns la întrebările jurnaliștilor cu privire la posibila aderare a Ucrainei la NATO.

"În ceea ce privește NATO: aceasta este cea mai puternică opțiune pentru noi, dar nu suntem invitați să aderăm la alianță. Toate aceste semnale sunt un nonsens. Pentru mine, acest "ceva, undeva" nu este specific", a declarat președintele Zelenski.

De asemenea, președintele a dat asigurări că posibilitatea ca o parte a țării să se alăture blocului nu este luată în considerare și nici nu poate fi luată în considerare.

"În ceea ce privește aderarea doar a unei părți a Ucrainei la NATO: să ne imaginăm că, dacă o parte a Ucrainei aderă la NATO, va începe un război cu NATO. Vor intra țările NATO în război și vor lupta pentru o parte din teritoriul nostru? Nu putem recunoaște restul teritoriului ca fiind rusesc", a adăugat Zelenski.

Anterior, în timpul conferinței de presă, Zelenskyy a declarat că "nimeni din Ucraina sau din lume nu știe când s-ar putea termina războiul".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?