Președintele Uzbekistanului, în stare critică (oficial)

Președintele Uzbekistanului, în stare critică (oficial)

Președintele uzbek Islam Karimov, 78 de ani, se află în 'stare critică' după o degradare netă a stării de sănătate în urma unei hemoragii cerebrale, a anunțat vineri guvernul din fosta republică sovietică din Asia Centrală, relatează AFP.

'Dragi compatrioți, cu inima grea vă informăm că starea de sănătate a președintelui nostru s-a degradat în mod clar și că, potrivit medicilor, el se află într-o stare critică', au explicat autoritățile într-un comunicat publicat pe un site oficial.

Comunicatul confirmă faptul că președintele Karimov, care conduce Uzbekistanul cu o mână de fier de peste un sfert de secol, a fost spitalizat sâmbătă în urma unei hemoragii cerebrale.

Autoritățile din această fostă republică sovietică din Asia Centrală au difuzat puține informații privind starea sănătății președintelui, anunțând duminică spitalizarea acestuia ceea ce a provocat speculații intense și semne de întrebare privind un eventual deces care ar fi ținut secret.

Islam Karimov 'este spitalizat și se află la reanimare din cauza unei hemoragii cerebrale suferite sâmbătă dimineața. Starea sa de sănătate este considerată stabilă', a scris de asemenea luni fiica președintelui Lola Karimova-Tilliaieva, potrivit unui mesaj apărut pe Instagram.

Decesul președintelui Islam Karimov ar arunca țara în incertitudine, Uzbekistanul neavând niciun alt lider de la independența sa.

Islam Karimov a fost reales în martie 2015 pentru un nou mandat de cinci ani, cu peste 90% din voturi, după un scrutin în care nu a existat o opoziție reală și care a fost denunțat de observatorii internaționali.

Acuzat de organizații pentru apărarea drepturilor omului că a fraudat în mod regulat alegerile și a arestat în mod arbitrar sute de opozanți, Islam Karimov a fost criticat și de ONU pentru că a permis folosirea torturii, o practică frecventă în închisorile din Uzbekistan.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…