Președintele Venezuelei a ordonat scoaterea din circulație a celei mai valoroase bancnote

Președintele Venezuelei a ordonat scoaterea din circulație a celei mai valoroase bancnote

Președintele statului Venezuela, Nicolas Maduro, a semnat duminic un decret prin care ordonă retragerea din circulație a celei mai valoroase bancnote, ce de 100 de bolivari, pe fondul crizei economie și al inflației din țară, transmite AFP.

Bancnota de 100 de bolivari reprezintă, în condițiile crizei actuale, mai puțin de 3 cenți, mai indică sursa citată, precizând că suma abia acoperă prețul unei comboane, în vreme ce pentru un hamburger e nevoie de 50 de astfel de bancnote.

"În conformitate cu puterile cu care sunt învestit prin Constituție am decis, prin acest decret, să scot din circulație bancnota de 100 de bolivari în următoarele 72 de ore" a spus Nicolas Maduro în cadrul emisiunii sale televizate "Luați legătura cu Maduro".

Liderul de la Caracas a spus că decizia e necesară după ce o anchetă a scos la iveală că miliarde de bolivari în bancnote de 100 au fost confiscate de organizații mafiote și ascunse în orașe din Columbia sau Brazilia. Maduro a acuzat băncile de implicare în acest "complot" care ar destabiliza economia și a spus, fără a detalia însă, că în spatele planului este un ONG contractat de departamentul american al Trezoreriei.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, rata inflației din Venezuela va ajunge la 475% până la sfârșitul acestui an.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...