Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Prețul cafelei se pregătește de o explozie; 'Arabica' ar putea ajunge la 4 dolari/kilogram (analiză)

Prețul cafelei se pregătește de o explozie, din cauza vremii nefavorabile din Vietnam și din Brazilia, iar datele din piață arată că 'arabica' ar putea ajunge la 182 cenți/livră (4 dolari/kilogram), conform unei analize de specialitate remisă miercuri AGERPRES.

Datele tehnice din analiza prețului arată un trend crescător. Cafeaua robusta a început deja să 'urce', iar "arabica" îi calcă pe urme. Conform analiștilor de la Saxo Bank, problemele furnizorilor pentru 2017 susțin teoria unei creșteri de preț.

După ce și-a consolidat prețul în ultimele 18 luni, cafeaua arabica începe să dea semne de vioiciune, prețul pregătindu-se de o urcare semnificativă.

Cafeaua robusta a fost 'motorul' acestei mișcări de revenire în ultimele luni. Vremea nefavorabilă din Vietnam, cel mai mare producător global, și din Brazilia a ajutat prețul să recupereze semnificativ. În vreme ce piața de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacționat contract pe "robusta" a atins un preț record pe ultimele 18 luni, la Londra.

În timp ce revenirea prețului cafelei arabica a durat ceva mai mult, ''robusta" a trecut de la un trend de piață moderat la unul agresiv, la începutul acestui an. După valoarea scăzută record din februarie, procesul de creștere a câștigat 61,8% față de 2014 și s-a îndreptat spre un sell-off. În săptămâna cu 30 august 2016, fondurile hedge au mărit pozițiile bullish pe cafea cu 11% (până la 26.655 de loturi), adică cea mai ridicată valoare din 2014 încoace.

În prezent, cafeaua arabica pare să testeze prețul de 154,75 cenți/livră (3,4 dolari/kg), ceea ce reprezintă o creștere de 38,2%.

O depășire a acestui preț ar putea însemna finalul perioadei de plafon. Acest trend ar putea duce inițial prețul spre 168,25 cenți/livră, dar există potențial chiar și pentru 181,75 cenți/livră sau chiar mai mult, se arată în analiză. În prezent, arabica este gata să 'atace' prețul de 154,75 cenți/livră.

Fondurile hedge dețin, în momentul de față, poziții nete long de 32.000 de loturi, doar un pic mai puțin decât valoarea record recentă (19 iulie). În 2014, când a crescut prețul, pozițiile long erau cam cu 36% mai multe, adică 50.000 de loturi.

Recenta creștere a prețului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenția asupra stocurilor.

Organizația Internațională a Cafelei a dat publicității un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piața va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.

Conform analiștilor de la Saxo Bank, aici putem introduce în ecuație informația că producătorii și comercianții deopotrivă dețin poziții nete short de 76.000 de loturi.

'Ultima oară când am văzut așa ceva a fost în 2014, când arabica se vindea cu peste 200 cenți/livră. Datele mai arată că numărul de saci de cafea păstrați în depozite certificate de ICE futures exchange a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1999 încoace', spun aceiași analiști.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!