Prețul energiei electrice pentru populație va scădea cu 1,9% în medie, de la 1 ianuarie

Consumatorii casnici vor plăti pentru energia electrică tarife mai mici cu 1,9% în medie, de la 1 ianuarie 2017, potrivit deciziilor luate de Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a aprobat, pe 20 decembrie, o reducere cu 5,81% a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență începând cu 1 ianuarie 2017, la nivelul de 13,01 lei/MWh.

De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a redus cu 1,6% în medie tarifele de tip Componenta de piață concurențială (CPC), care vor fi aplicate de furnizorii de ultima instanță de la 1 ianuarie.

"Luând în considerare reducerea cu 6,47% a tarifelor reglementate la energia electrică aplicate clienților casnici, precum și creșterea procentului de dereglementare la 80% în semestrul I al anului 2017, conform calendarului de eliminare a prețurilor reglementate la energia electrică convenit prin Foaia de parcurs din cadrul Memorandumului de Înțelegere semnat cu organismele europene și internaționale, estimăm o scădere, per ansamblu, cu circa 1,9% față de anul 2016, a prețului mediu al energiei electrice furnizate clienților casnici începând cu data de 01.01.2017", se arată într-un comunicat al ANRE remis pe 20 decembrie.

Tot de la 1 ianuarie, tarifele de distribuție a energiei se vor reduce cu valori cuprinse între 3,8% și 9,4%, în funcție de fiecare operator în parte.

Energia electrică pentru consumatorii casnici a cunoscut ieftiniri și în acest an. La 1 ianuarie 2016, tarifele finale pentru populație au scăzut în medie cu 3,5%, iar, la 1 iulie, factura s-a diminuat cu 2%.

Piața de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017, potrivit calendarului stabilit în 2012.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I