Prețul la cacao, în creștere pe fondul îngrijorărilor privind extinderea epidemiei de Ebola

Prețul la cacao, în creștere pe fondul îngrijorărilor privind extinderea epidemiei de Ebola

Cotațiile futures la cacao au atins, joi, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate, din cauza îngrijorărilor că epidemia de Ebola din Africa de Vest ar putea să se extindă spre Coasta de Fildeș și Ghana, primii doi producători mondiali de cacao, transmite AFP.

În ultimele două săptămâni, prețul la cacao a crescut cu aproape 10%, pentru a ajunge, joi, la un nivel neatins din primăvara lui 2011, respectiv 2.187 de lire sterline pe tonă, la Londra, și 3.399 de dolari pe tonă, la New York.

'Virusul Ebola continuă să se extindă și, atunci, când se apropie de cea mai importantă regiune pentru producția mondială de cacao, îngrijorările cu privire la posibilitatea perturbării ofertei au crescut', a explicat Ole Hansen, specialist în materii prime la Saxo Bank.

Două țări din Africa de Vest, Coasta de Fildeș și Ghana, sunt responsabile pentru 60% din oferta mondială de cacao, materie primă utilizată pentru producția de ciocolată. Dacă se adaugă și producția realizată de alte țări din regiune, pe total Africa de Vest este responsabilă pentru aproape 72% din producția mondială de boabe de cacao.

'Octombrie este luna critică pentru piața boabelor de cacao, deoarece este începutul recoltei. Orice perturbare în transport sau orice lipsă de mână de lucru în primele două state producătoare ar putea provoca o creștere semnificativă a prețurilor', avertizează Ole Hansen.

Febra hemoragică Ebola s-a soldat cu 2.917 morți în Africa de Vest din cele 6.263 de cazuri depistate, conform ultimului bilanț făcut public joi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și valabil pentru data de 21 septembrie. Până acum, epidemia a lovit în special Guineea și Liberia, două țări care au frontieră comună cu Coasta de Fildeș.

Deocamdată, Coasta de Fildeș nu este afectată de epidemia de Ebola și a decis să-și închidă frontierele cu Guineea și Liberia. Însă, dacă ar fi afectată, ar fi un scenariu catastrofic, avertizează directorul de cercetare pentru materii prime la Ecobank, Edward George.
'Imaginați-vă eliminarea a 60% din oferta mondială de cacao la începutul sezonului. Am putea avea o majorare spectaculoasă a prețului', a apreciat Edward George.

'Cotațiile ar putea reveni la recordul de 3.826 de dolari pe tonă stabilit în 2011, când războiul civil din Coasta de Fildeș a provocat perturbări serioase în ofertă', estimează Ole Hansen.
La rândul său, Thomas Pugh, economist la Capital Economics, este de părere că prețurile ar putea să se dubleze.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că epidemia se află într-o creștere 'explozivă' și ar putea, în absența unei consolidări semnificative a mijloacelor alocate, contamina circa 20.000 de persoane până în noiembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia