Preţurile de referinţă la gaze naturale au ajuns aproape de recordul absolut atins în luna martie. Care este motivul şi cum arată situaţia în cazul petrolului

Preţurile de referinţă la gaze naturale au ajuns aproape de recordul absolut atins în luna martie. Care este motivul şi cum arată situaţia în cazul petrolului

Potrivit sursei citate, în jurul orei 09:15 GMT, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au ajuns la 192 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), revenind la nivelul la care erau în luna martie, după debutul invaziei ruseşti în Ucraina, şi antrenând şi cotaţiile la petrol.

Barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie s-a apreciat cu 1,45%, până la 106,67 dolari, transmite Agerpres . De asemenea, barilul de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie s-a apreciat cu 1,73% până la 98,37 dolari.

Grupul rus Gazprom a anunţat luni seara că, din cauza necesităţii efectuării unor lucrări de mentenanţă la o turbină, începând de miercuri livrările de gaze ruseşti spre Europa via gazoductul Nord Stream vor fi reduse la 33 de milioane de meri cubi pe zi, adică la aproximativ 20% din capacitatea conductei.

Această nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti vine într-un moment în care ţările europene se străduiesc să îşi refacă rezervele înainte de venirea iernii.

„Stocurile europene sunt departe de nivelul cerut de 90% şi există din ce în ce mai multe îngrijorări că Rusia utilizează gazele naturale ca o armă pentru a obţine concesii din partea Occidentului", susţine Tamas Varga, analist la PVM Energy.

Este o „dovadă suplimentară că Europa trebuie să îşi reducă cât mai repede posibil dependenţa de Rusia", a apreciat la rândul său ministrul ceh al Energiei, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Tot marţi, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrările ruseşti, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, potrivit AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina