Preţurile energiei provoacă haos în Asia. De ce ar trebui să-şi facă griji restul lumii

Preţurile energiei provoacă haos în Asia. De ce ar trebui să-şi facă griji restul lumii

În India şi Pakistan, întreruperile de curent forţează şcolile să închidă, afacerile să se închidă şi rezidenţii să se înfoce fără aer condiţionat prin valuri de căldură mortale în care temperaturile depăşesc 100 de grade Fahrenheit (37 de grade Celsius), scrie CNN

Acestea sunt doar câteva dintre scenele care se desfăşoară în regiunea Asia-Pacific, unde diferite ţări se confruntă cu cea mai mare criză energetică din ultimii ani - şi se confruntă cu nemulţumirea şi instabilitatea tot mai mare cauzate de creşterile indirecte ale costului vieţii. .

În Sri Lanka şi Pakistan, sentimentul de criză este palpabil. Furia publicului a determinat deja demisia unui val de miniştri la Colombo şi a contribuit la căderea lui Imran Khan din funcţia de prim-ministru la Islamabad.

Cu toate acestea, mulţi bănuiesc că socoteala politică abia a început; ambele ţări au fost forţate să ia măsuri disperate, mergând cu jalba în mână la Fondul Monetar Internaţional şi introducând săptămâni de lucru mai scurte în efortul de a economisi energie. Miercuri, prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a declarat că economia Sri Lanka „s-a prăbuşit complet”.

În altă parte a regiunii, problemele pot fi mai puţin evidente, dar ar putea avea totuşi consecinţe de mare anvergură. Chiar şi în ţările relativ bogate, cum ar fi Australia, preocupările economice încep să apară, deoarece consumatorii simt nevoia facturilor mai mari la energie.

Preţurile cu ridicata ale energiei electrice în primul trimestru al anului 2022 au crescut cu 141% faţă de anul trecut; gospodăriile sunt îndemnate să reducă utilizarea, iar pe 15 iunie -- pentru prima dată -- guvernul australian a suspendat pe termen nelimitat piaţa naţională de energie electrică în încercarea de a reduce preţurile, de a reduce presiunea asupra lanţului de aprovizionare cu energie şi de a preveni întreruperile de curent.

Dar experienţa Indiei, unde cererea de energie a atins recent niveluri record, este cea care ilustrează cel mai clar de ce aceasta este o criză globală – mai degrabă decât regională.

După ce a suferit întreruperi pe scară largă pe fondul temperaturilor record, al treilea cel mai mare emiţător de carbon din lume a anunţat pe 28 mai că Coal India, administrată de stat, va importa cărbune pentru prima dată din 2015.

Care este cauza problemei

În timp ce fiecare dintre aceste ţări se confruntă cu un set unic de circumstanţe, toate au fost afectate de efectele gemene ale pandemiei de coronavirus şi ale războiului Rusiei din Ucraina.

La bază, spun experţii, problema constă într-o nepotrivire tot mai mare între cerere şi ofertă.

În ultimii doi ani, pandemia a menţinut cererea de energie neobişnuit de scăzută, consumul global de energie electrică scăzând cu peste 3% în primul trimestru al anului 2020, deoarece blocajele şi alte restricţii au ţinut lucrătorii acasă, maşinile în afara drumului şi navele blocate. în porturi.

Dar acum, pe măsură ce naţiunile încep să lase pandemia în urmă, cererea de combustibil este în creştere - iar concurenţa bruscă împinge preţurile cărbunelui, petrolului şi gazelor la cote record.

„Cererea de energie a revenit destul de repede din cauza coronavirusului şi mai repede decât oferta”, a declarat Samantha Gross, directorul Iniţiativei pentru Securitate Energetică şi Climatică a Institutului Brookings.

„Aşa că am văzut preţuri ridicate chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina (dar apoi a existat) într-adevăr un şoc pentru furnizarea de energie. Diverse acţiuni întreprinse ca răspuns la aceasta reprezintă într-adevăr o provocare pentru aprovizionarea cu energie la nivel global”.

De ce Asia?

În timp ce preţul importurilor de energie a crescut dramatic în întreaga lume, preţurile internaţionale ale cărbunelui sunt de cinci ori mai mari decât în ​​urmă cu un an şi preţurile gazelor naturale de până la 10 ori mai mari decât anul trecut, experţii spun că există motive pentru unele economii asiatice - în special dependente de importuri. , cele în curs de dezvoltare — au fost cel mai greu afectate.

„Dacă eşti o ţară, în special o economie emergentă precum Sri Lanka, care trebuie să cumpere acele mărfuri, trebuie să cumpere petrol, trebuie să cumpere gaze naturale, aceasta este o adevărată luptă”, a spus Mark Zandi, economist şef la Moody's Analytics. .

"Plătiţi mult mai mult pentru lucrurile de care aveţi nevoie, dar lucrurile pe care le vindeţi nu au crescut în preţ. Aşa că plătiţi mult mai mulţi bani pentru a încerca să cumpăraţi aceleaşi lucruri pentru a vă menţine economia în funcţiune."

Ţările mai sărace care sunt încă în curs de dezvoltare sau nou industrializate sunt pur şi simplu mai puţin capabile să concureze cu rivali mai adânci în buzunar - şi cu cât trebuie să importe mai mult, cu atât problema lor va fi mai mare, a spus Antoine Halff, cercetător principal adjunct la Centrul Global al Universităţii Columbia.

Şi orice idee că astfel de probleme sunt o problemă numai pentru naţiunile mai sărace şi mai puţin dezvoltate este înlăturată de experienţa Australiei - o ţară care are unul dintre cele mai înalte niveluri de bogăţie medie globală per adult.

Din luna mai, „Ţara norocoasă” funcţionează fără 25% din capacitatea sa de energie pe bază de cărbune – parţial din cauza întreruperilor planificate pentru întreţinere, dar şi pentru că întreruperile aprovizionării şi creşterea preţurilor au cauzat întreruperi neplanificate.

La fel ca omologii lor din Pakistan şi Bangladesh, australienii sunt acum îndemnaţi să economisească, ministrul Energiei Chris Bowen cerând recent gospodăriilor din New South Wales, care include Sydney, să nu folosească electricitatea timp de două ore în fiecare seară.

Modul în care aceste naţiuni răspund ar putea stârni o problemă şi mai mare decât creşterea preţurilor.

Sub presiunea publicului, guvernele şi politicienii pot fi tentaţi să se întoarcă către forme de energie mai ieftine şi mai murdare, cum ar fi cărbunele, indiferent de efectul asupra schimbărilor climatice.

Şi există semne că este posibil să fi început deja.

În Australia, Consiliul de Securitate Energetică a guvernului federal a propus ca toate generatoarele de electricitate, inclusiv cele pe cărbune, să fie plătite pentru a menţine capacitatea suplimentară în reţeaua naţională, în încercarea de a preveni întreruperile de curent. Şi guvernul din New South Wales a folosit puteri de urgenţă pentru a redirecţiona cărbunele din minele din stat către generatoarele locale, mai degrabă decât de peste mări.

Ambele măsuri au fost criticate din partea celor care acuză guvernul că şi-a trădat angajamentul faţă de energia regenerabilă.

În India, o ţară cu 1,3 miliarde de locuitori care se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din generarea sa de energie, decizia New Delhi de a creşte importurile de cărbune este probabil să aibă efecte şi mai profunde asupra mediului.

Oamenii de ştiinţă spun că o reducere drastică a exploatării cărbunelui este necesară pentru a limita cele mai grave efecte ale încălzirii globale, dar acest lucru va fi greu de realizat fără acceptarea unuia dintre cei mai mari emiţători de carbon din lume.

„Orice ţară, fie India, fie Germania, fie că este SUA, dacă se dublează pe orice fel de combustibil fosil, va consuma bugetul de carbon. Aceasta este o problemă globală”, a spus Sandeep Pai, lider principal de cercetare pentru Programul Energetic al Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale.

În timp ce Pai a spus că decizia Indiei ar putea fi doar o „reacţie temporară la criză”, dacă peste unul sau doi ani ţările vor continua să se bazeze pe cărbune, acest lucru ar afecta în mod semnificativ războiul împotriva încălzirii globale.

„Dacă se vor întâmpla aceste acţiuni, se va consuma bugetul de carbon, care deja se micşorează în India, iar ţinta de 1,5 sau 2 grade va deveni din ce în ce mai dificilă”, a spus Pai, referindu-se la obiectivul Acordului de la Paris privind clima de a menţine creşterea mediei globale. temperatura intre 1,5 si 2 grade Celsius.

Dacă creşterea temperaturii depăşeşte acest interval, chiar şi temporar, oamenii de ştiinţă sugerează că unele dintre modificările rezultate ale planetei ar putea fi ireversibile.

Aşa cum a spus Pai: „Dimensiunea, dimensiunea şi cererea Indiei înseamnă că dacă se dublează cu adevărat cărbunele, atunci vom avea o problemă cu adevărat serioasă din punct de vedere climatic”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?