Preţurile serviciilor culturale în România au înregistrat cel mai important declin din UE, în ultimul deceniu

Preţurile serviciilor culturale în România au înregistrat cel mai important declin din UE, în ultimul deceniu

Preţurile serviciilor culturale (cinematografe, muzee, teatre, librării, grădinii zoologice, taxa radio tv) în Uniunea Europeană au crescut, în medie, cu 1,7% pe an în perioada 2010 şi 2018, însă în trei state membre aceste preţuri au scăzut iar cele mai mari reduceri au fost înregistrate în România (minus 1,5% pe an în medie), arată datele publicate vineri de Eurostat.

Conform sursei citate, între anii 2010 şi 2018, preţul ziarelor şi periodicelor în Uniunea Europeană a crescut cu 34%, iar în cazul cărţilor s-a majorat cu 9%, în condiţiile în care, pe ansamblu, preţurile în UE au crescut cu 12%. În contrast, preţul echipamentelor de procesare a informaţiei în UE a scăzut cu 41% în aceeaşi perioadă, în timp ce preţul pentru echipamentele de receptare, înregistrare şi reproducere de sunet şi imagine a scăzut cu 38%.

Între 2010 şi 2018, preţul ziarelor şi periodicelor a crescut în fiecare ţară membră UE, cu excepţia Ciprului. Cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat în Malta şi Lituania, cu scumpiri medii pe an de 8,2% respectiv 6,9%, în timp ce în Cipru preţurile au scăzut în medie cu 0,6% pe an.

Când vine vorba de procentul din cheltuielile de consum pe care gospodăriile din Uniunea Europeană îl alocă pentru produse şi servicii culturale, în anul 2015 (ultimul an pentru care sunt disponibile date) acesta a fost de aproape 3%. Pe primul loc este Suedia, unde ponderea produselor şi serviciilor culturale în cheltuielile de consum ale gospodăriilor a fost de 5%, în timp ce la polul opus sunt gospodăriile din Bulgaria (1,6%), Cipru (1,7%) şi România (1,8%). AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale