PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 21 - 27 AUGUST

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 21 - 27 AUGUST

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 21 — 27 august:

*** Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, va efectua joi o vizită în România, la invitația șefului statului român Klaus Iohannis.

Conform Administrației Prezidențiale, discuțiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de Parteneriat strategic, precum și pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională și de securitate. La finalul întrevederii cei doi președinți vor susține o conferință de presă comună.

Vizita a fost convenită cu prilejul întrevederii avute de cei doi oficiali în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie, ocazie cu care Emmanuel Macron a acceptat propunerea lui Klaus Iohannis de a continua dialogul la București, a precizat Președinția.

*** Proiectul de modificare a Legilor justiției va fi prezentat public miercuri.

"Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiției, începând cu orele 11,00! Sunt propuse modificări de fond și nu de formă!", scria, pe 2 august, pe Facebook, ministrul Tudorel Toader.

*** Candidații la cea de a doua sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține luni proba scrisă la Limba și literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Marți, candidații aparținând minorităților naționale vor susține proba la Limba și literatura maternă. Miercuri se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar joi — proba la alegere a profilului și specializării.

Între 25 și 28 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 28 august — competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 29 și 30 august — competențele digitale, iar în zilele de 30 și 31 august se va face evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Rezultatele vor fi afișate pe 1 septembrie, până la ora 16,00, iar depunerea contestațiilor va avea loc în aceeași zi, între orele 16,00 — 20,00. Contestațiile urmează a fi rezolvate între 2 și 5 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 6 septembrie.

Rata de promovare în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2017 înainte de contestații a fost de 71,4%.

*** Cadrele didactice înscrise în Registrul național al experților în management educațional interesate de ocuparea, în anul școlar 2017 — 2018, prin detașare în interesul învățământului, a unor funcții de director sau director adjunct rămase vacante vor susține luni și marți un interviu în fața unei comisii constituite din trei membri ai consiliului de administrație al inspectoratului școlar. Potrivit unei note a Ministerului Educației, în cadrul interviului candidații vor prezenta planul operațional pentru anul școlar 2017 — 2018 al unității de învățământ pentru care și-au exprimat opțiunea. Totodată, le vor fi testate, prin trei întrebări, cunoștințele privind legislația școlară raportat strict la specificul și la nivelul unității de învățământ pentru care au optat.

*** Peste 40 de spectacole românești, invitate sau în competiție, producții străine, spectacole-lectură și conferințe vor fi prezentate, în perioada 22 — 31 august, la cea de a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud. Pe parcursul celor zece zile de festival, care va fi găzduit de ARCUB Gabroveni, pasionații de teatru se vor putea întâlni cu creatorii acestuia și cu personalități ale lumii artistice românești.

Ediția aniversară Undercloud prezintă 16 spectacole în competiție, realizate de cei mai tineri și mai talentați artiști independenți, dar și o serie de spectacole invitate, montări cu notorietate în teatrul românesc.

Festivalul se va deschide cu producția Institutului Grotowski — "Ultima bandă a lui Krapp", în regia lui Jaroslaw Fret. Spectacolul va fi urmat de o discuție despre "Teatrul independent vs. teatru sărac" cu regizorul Jaroslaw Fret și criticul Octavian Saiu. Tema dialogului va fi "Grotowski în secolul XXI".

Regizorul Alexa Visarion își va face debutul în teatrul independent din România, la 50 de ani de carieră, cu un text montat în premieră în țara noastră — "Hughie" de Eugene O'Neill. Spectacolul, producție UNTEATRU, va fi prezentat pe 27 august și va fi urmat de un dialog cu Alexa Visarion "Despre viață și teatru, în ce ordine vreți".

*** Orchestra de Tineret a Olandei va susține miercuri, de la ora 19,30, la Sala Mare a Ateneului Român, concertul de închidere a festivalului "Vara Magică".

Potrivit organizatorilor, ansamblul olandez va evolua sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară), programul cuprinzând lucrări de Wagner — Uvertura și Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold — Concertul pentru vioară și orchestră, Stravinsky — Petrushka (versiunea 1911).

Cea de a șasea ediție a Festivalului Internațional "Vara Magică" s-a desfășurat în perioada 5 iulie — 23 august, la Ateneul Român din București.

*** Expoziția-eveniment "Atelier de front. Artiști români în Marele Război", care marchează contribuția artiștilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu Primul Război Mondial, se va deschide miercuri, de la ora 18,00, la Muzeul Național de Artă al României.

"Creațiile unei întregi pleiade de artiști mobilizați depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneității imediate, directe, și participă astfel la 'scrierea' istoriei, picturile, sculpturile și desenele realizate de aceștia fiind menite unui viitor Muzeu Militar. Ele consemnează viața de pe front și din spatele frontului în scene de un tragism adesea conținut, câteva dintre lucrări fiind expuse pentru prima oară cu prilejul 'Expoziției Artiștilor Mobilizați de Marele Cartier General al Armatei'", a informat MNAR.

O scenografie sugestivă, inspirată de structura tranșeelor și a liniilor de front, recreează atmosfera traumatizantă a războiului și accentuează emoțional mesajul celor peste 120 de lucrări ale artiștilor mobilizați, printre care Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.

Operelor din patrimoniul MNAR li se alătură lucrări și documente împrumutate de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I" din București, Complexul Muzeal "Moldova" din Iași și Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu Quintus" din Ploiești.

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina