PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 22 - 28 MAI 2017

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 22 - 28 MAI 2017

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 22 - 28 mai 2017:

*** Comisia parlamentară de anchetă pentru prezidențialele din 2009 își începe luni activitatea.

Jurnalistul Dan Andronic deschide seria audierilor, totodată fiind invitați săptămâna viitoare fosta președintă a AEP Ana Maria Pătru, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, a anunțat președintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor.

"Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marți și miercuri. (...) Luni, comisia lucrează de la 10,00 la 13,00 și primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste și, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o și public", a precizat Fifor.

Potrivit acestuia, pentru a putea fi conturat un cadru al documentelor care au fost atunci emise, va fi invitată la audieri Ana Maria Pătru, însoțită de vicepreședinții AEP.

*** Înscrierile copiilor în învățământul preșcolar vor începe din 22 mai, a anunțat Ministerul Educației Naționale.

Reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an școlar și doresc să o frecventeze și în anul școlar 2017-2018 a avut loc începând cu data de 8 mai.

*** Sentința în dosarul în care fostul ministru al Energiei Constantin Niță este judecat pentru trafic de influență urmează să se dea pe 23 mai.

La ultimul termen al procesului desfășurat pe data de 9 mai, procurorul de ședință a cerut condamnarea lui Constantin Niță pentru trafic de influență la o pedeapsă medie, cu executare.

Totodată, anchetatorii au mai solicitat confiscarea de la fostul ministru a sumelor de 303.000 lei și 30.000 de euro, menținerea sechestrului asigurător, precum și a cauțiunii de 150.000 de lei.

În ultimul cuvânt în fața instanței, Niță și-a susținut nevinovăția și a negat că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, cel care l-a denunțat la DNA.

''Sunt extrem de dezamăgit de propunerea Parchetului. Regret că sunt într-o asemenea situație. Nu i-am pretins niciodată lui Urdăreanu nimic — bani sau altceva. Nu i-am propus nimic și nu am participat la semnarea vreunui contract. Nu am luat niciun ban. (...) Vă spun că nu îmi însușesc nicio afirmație a Parchetului. Am cunoscut sute de oameni de afaceri, am condus colective mari de oameni. Sunt profund marcat de această cerere a Parchetului. (...) Nu am făcut aceste fapte'', a spus Constantin Niță, în fața judecătorilor.

*** Următorul termen al dosarului în care este judecat fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost stabilit pe 23 mai.

Gabriel Oprea a cerut pe 25 aprilie judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.

Cererea de sesizare a fost făcută de avocatul lui Oprea, în dosarul în care fostul vicepremier este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziționarea unui autoturism Audi A8.

Tot la acest termen al procesului, avocatul unui alt inculpat a cerut ca jurnaliștii să nu mai aibă acces în sala de judecată, deoarece ar trebui ca audierea a nouă martori cu identitate protejată să fie făcută în ședință secretă. Avocatul a explicat că în presă s-au scurs deja informații secrete din dosar, cererea sa fiind susținută și de doi consilieri care reprezintă în proces DIPI și MAI.

*** DNA trebuie să transmită ÎCCJ până pe 23 mai date cu privire la eventuala prescriere a faptelor în dosarul în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat la 9 ani închisoare.

În motivele de apel depuse, avocații inculpaților din acest dosar au invocat că faptele pentru care aceștia au fost condamnați s-au prescris.

În acest context, la termenul din aprilie al procesului, judecătorii de la ÎCCJ au decis să trimită la DNA o adresă pentru ca procurorii anticorupție să spună care a fost ultimul act material în acest dosar, pe baza căruia să fie calculate termenele de prescripție.

*** Aproximativ 400 de evenimente — lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte — vor avea loc în cadrul Târgului Bookfest, care se desfășoară în perioada 24 — 28 mai, la Romexpo.

Potrivit lui Mihai Mitrică, director executiv al Bookfest, în cadrul târgului își vor lansa cărți, printre alții, scriitorii Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Mircea Cărtărescu. De asemenea, procurorul general Augustin Lazăr își va lansa miercurea viitoare volumul "Conflictul de interese".

"Anul acesta Bookfest e în creștere, (...) sunt mai mulți expozanți decât de obicei. Suprafața vândută de Asociația Editorilor din România către edituri a crescut cu 20% față de anul trecut. Vor fi circa 400 de evenimente diverse — lansări, concerte, proiecții de filme, spectacole, piese de teatru pentru copii și așa mai departe. Avem pentru prima dată un spațiu foarte mare în afara celor cumpărate de edituri dedicat special copiilor. Sunt 70 de metri pătrați la balconul pavilionului C1 în care se vor desfășura tot felul de activități pentru copii", a declarat Grigore Arsene, președintele AER.

*** Pe 25 mai este Ziua Eroilor, căreia i s-a conferit prin lege statutul de sărbătoare națională.

Ziua Eroilor se marchează la sărbătoarea Înălțării Domnului.

Programul manifestărilor, adoptat prin Hotărâre de Guvern, include activități comemorative în Capitală, în țară și în străinătate.

Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțiile de învățământ, cercurile și bibliotecile militare, va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte.

În Capitală, vor fi ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit 'Filantropia', Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției.

*** Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul NATO care va avea loc pe 25 mai la Bruxelles, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

"Joi, 25 mai, președintele României se va afla la Bruxelles, acolo unde va participa la summitul NATO. (...) Cu această ocazie, va fi inaugurat un nou sediu al Alianței Nord-Atlantice la Bruxelles și, de asemenea, va fi un prilej de discuții bilaterale între șefii de stat și de guvern din statele aliate. Va fi și un prilej de a sublinia valorile pe care se fundamentează Alianța Nord-Atlantică: unitate, solidaritate, coeziune între state", a afirmat Dobrovolschi.

La summitul din 25 mai vor participa pentru prima dată președinții SUA, Donald Trump, și Franței, Emmanuel Macron.

Dobrovolschi a menționat că temele care vor fi luate în discuție sunt legate de consolidarea relației trans-atlantice, concomitent cu un echilibru în eforturile de apărare care presupune împărțirea echitabilă a sarcinilor și responsabilităților între aliați, cu accent pe sectorul finanțării Apărării.

*** Aproximativ 4.000 de militari români și din alte țări membre ale NATO vor participa, cu 500 mijloace tehnice, la exercițiul multinațional "Noble Jump" 2017 (NOJP17), care se va desfășura în perioada 26 mai — 16 iunie pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României, a informat Ministerul Apărării Naționale.

Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia și Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare și pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia — Bulgaria — România, până la Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu.

"Noble Jump 2017 este un exercițiu NATO important, care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianței. Apreciez susținerea autorităților țărilor gazdă, Grecia, Bulgaria și România, și strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoștințele și experiența noastră se situează la cel mai înalt nivel", a afirmat amiralul Michelle Howard, șeful Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forței de Reacție Rapidă a NATO în 2017.

*** Bucharest Technology Week, eveniment dedicat noutăților din domeniul tehnologiei, va avea loc între 23 și 26 mai, la București.

Conferințele specialiștilor vor fi găzduite de Hotel Athenee Palace Hilton. Din 23 până în 26 mai, sunt programate cinci summituri dedicate profesioniștilor din mai multe industrii, grupate pe domenii strâns corelate cu tehnologia: Inovație, Resurse umane, Vânzări, Java și PHP.

Zilele de 26, 27 și 28 mai sunt rezervate expoziției outdoor din Piața "George Enescu", unde sunt invitați toți fanii tehnologiei dornici să testeze gadgeturi și soluții inovative.

"Accesul la cele mai recente tendințe și strategii internaționale reprezintă o bună ocazie de a dezvolta business-ul local. Informațiile și experiențele împărtășite în timpul conferințelor dau participanților impulsul necesar de a se plasa în avanpostul inovației", a declarat Cătălina Manea, project manager Bucharest Technology Week, potrivit unui comunicat de presă.

*** Peste 50 de evenimente — spectacole de teatru, workshop-uri, concerte, spectacole de lectură, precum și de stradă, proiecții de filme, lansări de carte, expoziții, alături de multe surprize vor fi prezentate la Festivalul Comediei Românești — festCO 2017, în perioada 27 mai — 4 iunie, informează organizatorii printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Deschiderea festCO, festival aflat la a XV-a ediție, și Gala Comediei Românești vor aduce în premieră absolută în România două evenimente. Primul va fi prezentat de Compania Star Theatre din Beijing, care va susține spectacolul "The Crossroad". Celălalt invitat special, Thaddeus Phillips, va prezenta un one-man-show care a cucerit deja publicul la marile festivaluri ale lumii — "7 Border Crossings".

În cadrul secțiunii Concurs vor fi prezentate nouă spectacole, producții ale Teatrului Național "I. L.Caragiale", Teatrului Metropolis, Teatrului Excelsior, Teatrului de Comedie, Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, Teatrului Național Târgu Mureș, ARCUB și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.

*** Târgul gastro-cultural Ozosep va avea loc pe 27-28 mai, în curtea Institutului Cultural Maghiar din Capitală, organizatorii anunțând o ediție specială cu participarea celor mai buni dintre micii producători de mâncăruri și obiecte artizanale din Harghita.

"Mezeluri deosebite, de calitate excepțională, brânzeturi artizanale delicioase, gemuri și siropuri din fructe alese, miere pură din munți, produse din păstrăv, pâine bună de casă cu cartofi, prăjituri speciale, ceaiuri din plante culese cu atenție, pateu de bibilică, ciocolată artizanală și de casă, sărățele și multe alte preparate delicioase vă așteaptă în ambianța plăcută oferită de curtea Institutului", se arată într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Meșterii artizani vor aduce articole din piele, jucării din lemn, obiecte din ceramică, bijuterii, obiecte decorative și cosmetice naturale.

AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia